2018-02-19
早前11月尾,放工經過上環禧利街近文咸東街,才發現開了一間 <媽咪雞蛋仔>!見到除了供應主打的雞蛋仔之外,還有格仔餅及飲品供應! 有見及此,我打算買來做午餐!這是 2016~2017 米芝蓮香港街頭小食推介的小食店,進駐上環食街之一的禧利街,也令我喜出望外!卻是營業時間好飄忽! 想再幫襯都要睇彩數!店內有4位店員,由玻璃窗望入去,只見他們忙到馬不停蹄!負責收銀落單的男店員,都會提醒每位買雞蛋仔的食客,要等上20分鐘! 由於新開加上多人幫襯的關係,最終等了大約半小時才一次過拿齊!紫薯雞蛋仔 (期間限定) $28擁有多間分店及豐富經驗的小店很週到!雞蛋仔紙袋有氣孔,以免雞蛋仔質感變腍!店方並非用紫薯粉,而是紫薯粒,真材實料!香甜粉糯的紫薯,跟雞蛋仔也很夾!雞蛋仔香脆飽滿,口感煙韌的雞蛋仔,夾雜紫薯蓉,口感豐富又易飽肚!咖啡格仔餅 $22加入咖啡粉的格仔餅,有效地減低甜膩度,甘中帶甜!質感跟窩夫有好幾分相似!外脆內軟;不過,混合牛油、煉奶、花生醬,…都幾膩滯!熱宇治抹茶牛乳 $22質感稀薄,甘與甜兩者平衡!食完甜味的前者,就會覺得這杯飲品不算甜!
紫薯雞蛋仔
咖啡格仔餅