2025-05-11
上環 | 驚喜連連的素食Pizza🤍朋友強力推薦,終於去試咗間人氣爆燈嘅Pizza店,一試佢哋嘅招牌素食薄餅——藍芝士蘋果Pizza($178),結果真係令人眼前一亮!聽個名可能會以為係奇怪組合,但第一啖已經令人愛上。藍芝士嘅鹹香配上蘋果片嘅清甜,完美平衡,鹹鹹甜甜好開胃,完全唔會覺得膩。薄餅底薄身微脆,唔會太飽滯,兩個人Share一個12吋剛剛好。呢個配搭再加杯白酒或紅酒,真係一流享受!除咗Pizza之外,我哋仲試咗幾款意粉,水準都好有驚喜:•西西里鯷魚露蜆肉青辣椒粗意粉:帶點鹹香同海鮮鮮味,青辣椒微辣提升層次。如果汁可以多啲會更好,因為有啲意粉偏乾。•松露油牛肝菌火腿大通粉:濃郁香滑,每條大通粉都掛滿醬汁,creamy得嚟唔漏滯,松露味香得黎唔會搶味,推介!小食方面:•香烤黑椒雞翼:大隻肉嫩,皮脆香口,水準穩定;•蕃茄芝士焗肉丸:餐牌寫五粒,實際嚟咗八粒,賺到!肉丸結實又Juicy,配芝士焗得好香,令人滿意。整體嚟講,每樣都係高質水準,價錢合理,人均$200左右就食得飽飽地。唔怪得成日都見人排長龍,而家開多咗分店終於唔使等咁耐,鐘意Pizza嘅你絕對唔可以錯過!
除咗Pizza之外,我哋仲試咗幾款意粉,水準都好有驚喜:
小食方面:
•香烤黑椒雞翼:大隻肉嫩,皮脆香口,水準穩定;