2017-03-08 1862 浏览
回味那種味道,回憶那份憶念湯品小棧,材料足湯味清香的。平時講開速食文化的香港人,就算飲湯食飯都只會去鴻X堂、原味X作個D起正港鐵站既地方!!!今次就黎到奧運站附近,一試居家味十足的湯品小棧,帶大家發掘一下當區美食。首先,揀好左要清燉湯定濃燉湯!中間部份就係配菜,若不夠飽,更可點主食健康紅米飯、台灣鹽水意面、台灣新竹米粉。豪華D更可以點黑松露油胖米線、牛肝菌醬干撈米線最後,更可點返個自家製健康飲品全部都係平時出去食飯好少見到的唷!我就點左個清燉湯—松茸材料有數塊松茸,雞件、蟲草等!豐富的材料,湯非常清、非常的甜。一點味精都無,飲完不會覺得口渴!!望著服務生由一個滾熱的燉爐打上一碗熱騰騰得燙口的湯,倍感住家feel般的叫左好多小食蕃茄濃湯豬軟骨、溏水蛋連個杯都寫住招牌名架,幾有心思台灣新竹米粉,清得黎同埋個滾熱靚湯一齊落肚,好滿足!豬軟骨超淋身,一咬鬆化平時好討厭食蛋黃的我,覺得溏心蛋真的甜!那未熟到成蛋黃的蛋醬真的化在口中直接見到佢地打湯場面地方雖細,但坐得幾舒服
回味那種味道,回憶那份憶念

湯品小棧,材料足湯味清香的。

首先,揀好左要清燉湯定濃燉湯!

中間部份就係配菜,若不夠飽,更可點主食

健康紅米飯、台灣鹽水意面、台灣新竹米粉。

豪華D更可以點黑松露油胖米線、牛肝菌醬干撈米線

最後,更可點返個自家製健康飲品

全部都係平時出去食飯好少見到的唷!
我就點左個清燉湯—松茸

叫左好多小食

蕃茄濃湯豬軟骨、溏水蛋
連個杯都寫住招牌名架,幾有心思
台灣新竹米粉,清得黎同埋個滾熱靚湯一齊落肚,好滿足!
豬軟骨超淋身,一咬鬆化
平時好討厭食蛋黃的我,覺得溏心蛋真的甜!

那未熟到成蛋黃的蛋醬真的化在口中
直接見到佢地打湯場面
地方雖細,但坐得幾舒服
2017-02-12
午餐