2019-03-30
喺觀塘搵好嘢食! 黎間上海舖細細間, 裝修比較舊,又播住一啲7 80年代嘅英文歌。 食完嗰陣,回望鋪面,先至知道原來間舖係70年代間業。。我地叫咗個二人餐, 回鍋肉同甜酸排骨,酸辣湯,另外加錢要擔擔面取代一個白飯,仲有兩杯八寶茶,其實二人餐黎講,份量幾多下! 食一個豐富嘅上海菜。首先黎ge係一大碗 酸辣湯!(每人飲三碗左右!😂) 仲要係超多料! 湯品唔會太“傑“身。味道方面酸辣適宜! 飲完又冇口乾! 真材實料。。正呢。。回鍋肉方面, 雖然個賣相麻麻好似菜多過肉, 但上菜ge時候熱辣辣即叫即炒! 又唔會太鹹,少少辣,幾好送飯!仲有甜酸排骨,都係熱辣辣。酸酸甜甜好開胃,好岩送飯。 佢個味道好喺出面食咁酸,有少少偏甜。最最鍾意嘅係佢個八寶茶,有菊花紅棗杞子陳皮。。好多好多材料。 飲落好香菊花味,跟住帶後有少少苦苦甘甘ge味。越沖越好飲,其後會帶甜。雖然唔知有乜嘢作用,但係成個感覺好養生。e杯茶ge味都幾特別,好多層次! 其次一定要介紹嘅就係佢個擔擔麵,只係加15蚊一大碗!😍 個湯又香又濃,好少食到甘多花生味ge擔擔麵! 😂