2018-01-15 6985 浏览
今日收工同女友去the one 地库买完野啦,咁就见肚饿啦,佢话想食小笼包,咁咁岩楼上就有间南小馆,我地都未食过,咁就去试下啦!由于两位关系,店员好快就能够安排到座位啦,而餐厅嘅环境都好靓,光线非常充足,楼底都好高,所以餐厅都摆放左好多装饰,格调系非常好呀!之后店员就放上小食及饮品,饮品系簥麦茶,荞麦茶非常清香,而且好浓,一黎我就饮左两杯啦,真系麻烦晒店员帮我加水啦!好,跟住就睇下食咩先!餐牌就真系非常精美,图文并茂,d相都影得非常靓,你更加会见到一只南小馆吉祥物,有只小笼包仔都几得意,见到咁靓嘅美食相真系会令人食指大动呀!首先黎嘅系虾肉红油抄手,四川著名小吃,用一些辣椒油再加上虾肉云吞,汤汁微辣浓香,咁今次食e个抄手,味道感觉上一d都唔辣,而食落只云吞都感觉上无咩虾味,差左少少。好,跟住到生煎包啦,上海人又叫它做「 生煎馒头 」,已有百几年历史。早期是上海茶馆中的佐茶小吃,后来逐渐走出茶 馆,成了街头小吃。咁食落e个个皮都非常脆,但系就唔系好够热,无果一种辣嘴嘅感觉,而里面嘅肉料就应该系猪肉,猪肉都好香,再配搭埋面层果d葱花同埋芝麻都好香口,都算唔错,唔系话特别好食,都算系好稳定嘅出

虾肉红油抄手

招牌生煎包

好,跟住到生煎包啦,上海人又叫它做「 生煎馒头 」,已有百几年历史。早期是上海茶馆中的佐茶小吃,后来逐渐走出茶 馆,成了街头小吃。咁食落e个个皮都非常脆,但系就唔系好够热,无果一种辣嘴嘅感觉,而里面嘅肉料就应该系猪肉,猪肉都好香,再配搭埋面层果d葱花同埋芝麻都好香口,都算唔错,唔系话特别好食,都算系好稳定嘅出品。

可以清楚见到生煎包里面都好足料,而且都见到好多肉汁。
无锡小笼包

好啦,跟住到主角出场啦,无锡小笼包,其实你系佢个餐牌连吉祥物都出埋就知道间餐厅其实都系好重视小笼包e样产品,咁就屋企人教落,食小笼包时,一放低果下就千其唔好即刻食,如果唔系就会辣到个嘴叫救命,要等个小笼包面开始变白色果下就食得啦,咁我当然就照做啦,哗!食落口果下就真系爆晒d汤出黎,而且重好浓味,而食落去系带有少少甜味,而且都好香肉味,根本就唔需要点其他调味都已经好好味!所以d醋我都系无点过!

清楚见到里面非常多肉汁,多到就爆出黎,但系记得小心热呀!

大白菜肉丝炒年糕

好,跟住最后就系白菜肉丝炒年糕啦,佢系用左上海津白,肉丝再加上海年糕炒呀,食落去都好香口,但系就稍为湿左少少,整体黎讲e款菜式都好味。
总结,环境非常优美,食品就算系过得去,除左小笼包外其他款式都有待改善。
无锡小笼包
  • 虾肉红油抄手