2020-04-07 335 浏览
經過見到哩間餐廳食台灣菜原來都有羊腩煲食,天氣凍凍地,好奇心驅使下,一於拉埋個朋友入去叫左個羊腩煲食下先,跟住睇下餐牌,叫多份五香牛展,店員推介我地不如叫個涼拌三小碟,可以食到多幾款特色小菜,份量又唔會太多,於是我地加埋四季豆同涼拌海蜇,朋友話想食芒果軟殼蟹米紙卷,我驚唔夠飽,所以仲叫多個基隆蝦醬雞柳炒河粉。食物續一送到,原來每樣野既份量都好大碟,個羊腩煲有埋生菜附送,先畢了兩啖個汁品嚐,味道好濃郁,羊腩咬落夠淋身唔韌無So味,仲有好多枝竹、蓮藕、馬蹄係當中,食完個身暖立立。涼拌三小碟,作為前菜食幾好味,牛展切得好薄身,好夠味。蝦醬雞柳炒河粉: 蝦醬加九層塔混合炒過的獨特味道,食落野味,味道比較濃厚。食完炒河粉口嚨有點干,所以叫左杯星空奇遇鐵達尼號飲,杯飲品係番石榴打成的沙冰,加入不同的水果片,杯面再加入紫色的糖水汁,切出黎既效果幾夢幻漂亮。芒果軟殼蟹米紙卷: 一碟4件仲伴隨蔬菜沙律,軟殼蟹咬落脆口,鮮黃色的芒果在我的嘴邊偷走到碟中,見到大大粒,用料真係足同新鮮,值得推薦比北區一帶朋友黎品嚐。
涼拌三小碟,作為前菜食幾好味,牛展切得好薄身,好夠味。

阿雄羊腩煲

涼拌三小碟