2022-01-09
上水站📍滾起樓(粵點粵滋味)-上水開左間新嘅邊爐鋪,裝修幾靚,晚市冇得打邊爐,中午都要打返次!90分鐘午市台式火鍋放題($218,另加一)火鍋有三個級別嘅肉可以簡,我地簡左最頂級嘅澳洲和牛M7🐮湯底就要鴛鴦鍋,另加$50,分別要台灣麻辣鍋同補身養生鍋(由黨參、嵾鬚、鴨血同杞子熬製而成)。豬、牛、羊都有好多款簡:澳洲和牛M7牛頸脊、美國安格斯PRIME牛小排、手切極級封門柳、安格斯特級牛板腱、美國PRIME雪花肥牛、西班牙豬五花片、京畿道豬梅肉片、紐西蘭羊肉片等等。先講下湯底,台式麻辣鍋唔算太辣,味道幾濃,問過店員,麻辣鍋只有一種辣度,平時食唔到辣嘅朋友都可以試下;養生鍋就幾鮮甜,淡淡藥材味。牛肉方面就梗係澳洲和牛最好食,好嫩滑,淡淡牛味;如果中意食重牛味嘅朋友,就應該會中意PRIME牛小排同封門柳。豬五花片肥瘦適中、羊肉片重羊味,少少羶。台式火鍋唔少得鴨血,薄薄地,好味😋仲有滷牛肚、牛腸、水餃、沙白、鮮蝦、鮮魚片等等。沙白好新鮮,睇片就知🤪丸、菜、其他火鍋材料、醬料同野飲係出面自助夾,幾衛生企理。烏冬、米粉、公仔面、響鈴都係出面自助拎😎野飲有桂花烏龍、菊花普洱、茉莉薄荷等等嘅泡茶,另外
90分鐘午市台式火鍋放題($218,另加一)
野飲有桂花烏龍、菊花普洱、茉莉薄荷等等嘅泡茶,另外當然都有台式飲品同汽水。如果有甜品/雪糕會更正。
小食方面,有甜不辣、台灣腸、油炸鬼、炸魚皮、炸午餐肉、炸蕃薯條,味道唔錯。
環境方面,新淨企理,包箱坐得舒服,台面夠闊落,野食以QR code形式落單,order完好快到,亦不時有店員收碟加湯👍🏻
整體黎講,餐廳幾多野食簡,環境幾舒服,係上水呢個美食沙漠黎講都算唔錯。晏就都幾多街坊去食點心。