2019-08-07
當大家畢業,去唔同嘅公司機構返工,要聚餐一點都唔容易,突別係要返shift嘅舊同學。難得今日可以齊人,當然要搵d叫餸食飯,又可以啤啤佢既地方啦。係最方便大家食完飯走人嘅旺角,揀咗依間女人街食飯公司。招牌杏汁燉豬肺 :大家出咗黎做野、自己住,平時都無咩湯水飲,出到黎食飯,好自然會叫湯飲。依個招牌杏汁燉豬肺好香杏仁味,豬肺唔會有味、又大件又多,白果打碎咗落個湯度。大家都好滿意。裝哂出黎都有成十碗嫁。生炒和尚肉脆米飯:見個名幾得意,所以叫咗黎試下,原來係一個生炒牛肉飯,諗極都唔明點鮮叫和尚肉添🤔所以都唔理個名喇😂個炒飯好夠獲氣。牛肉好嫩,唔會因爲炒個飯而乾哂。炒飯加上脆米,好有咬口。豉汁蒸鱔:豉汁味濃,鱔碌新鮮之如又大又厚,索哂d豉汁,好香濃惹味。呢個餸配啤酒一流👍🏻馬拉盞通菜牛肉煲:通菜好嫩,牛肉大大塊,好嫩好滑。呢個出面食,好多時會覺得味太重、太咸,而舖頭係調味控制得好好,好平衡。乳香藕苗炒豬頸肉:起初以為乳香係腐乳,上到黎先知原來此乳乃南乳。藕苗起初都以為係細細舊既蓮藕,點知又錯咗,原來係蓮藕苗。成個餸三樣野估錯咗兩樣。頸肉就唔會錯喇😂雖然係估錯咗係咩黎,但依味乳香藕苗炒豬頸肉都唔錯,
乳香藕苗炒豬頸肉:起初以為乳香係腐乳,上到黎先知原來此乳乃南乳。藕苗起初都以為係細細舊既蓮藕,點知又錯咗,原來係蓮藕苗。成個餸三樣野估錯咗兩樣。頸肉就唔會錯喇😂雖然係估錯咗係咩黎,但依味乳香藕苗炒豬頸肉都唔錯,藕苗口感都幾清新,未試過藕苗嘅朋友不防一試。
後記:餐廳好有懷舊風格,雖然香港都已經有唔少呢種風格嘅肆,但呢種情懷、呢種味道,仍然係厭看不厭。