餐厅: 美心皇宮 (綠楊坊)
资讯:

2009-07-01 22 浏览
今晚要宴客,無意中發現美心的「圓桌聚宴」唔錯又抵食。此址舊時是一間戲院(凱旋戲院),至而家仍保留特色,所以好鍾意那種懷舊感。講番「圓桌宴」,崧子翠玉鮮蝦仁,蝦仁多過脆玉瓜,蝦大隻爽口,夾埋崧子,炒得好香口。乳豬四式拼盤、玉環瑤柱甫,都好好食。蟠龍帶子盒,極驚喜!原來底部是麵包,放上帶子,釀上蝦膠,再沈上麵包粒,買相得意,炸得鬆脆到不得了,mixture好正!點左酸甜汁,食3-4件都無膩感!紅燒銀簪大煲翅,每豌都有幾小排翅,銀簪係芽菜,感覺清新,好好食!食左五道菜,都咁滿意,點知唔掂既野,一次過上晒枱(趕收工?)。家鄉蒸海石斑,「家鄉蒸」係將條魚開邊加肉絲蒸,我幾鍾意肉絲既味,吸收晒魚鮮味。把魚開邊蒸「好處」是扮大條;壞處是好易蒸過火o羅!薑蔥霸皇雞,一睇色水唔夠,已知味淡,擺咁多薑蔥絲o係面,令人錯覺以為好正。鮮冬菇扒翡翠,最差係呢碟。佈滿橙橙色獻汁,冬菇細隻無味,生菜細細片,係咪洗菜洗淨o個”jar”菜尾黎架!?珍寶荷葉飯,愛荷葉飯既我,食左小小豌,唔掂,好咸,又無荷葉味!椰子珍珠露。見侍應滔分時,看去很多料噃!海底椰粒、一條條的椰青絲,加埋creamy的椰汁,好好食呀!!小小的馬蹄
今晚要宴客
,無意中發現美心的「圓桌聚宴」唔錯又抵食。
乳豬四式拼盤、玉環瑤柱甫,都好好食。
蟠龍帶子,極驚喜
!點左酸甜汁,食3-4件都無膩感!
!

!!小小的馬蹄粒增加清脆口感,第一次食到咁好食既椰子甜品啊!
(後來才發覺,雖然我地只有九位,但訂左十二位全席,點解甜品只分九人份量!?每碗仲唔滿添!咁好食,有點心心不忿)
紅燒銀簪大煲翅
椰子珍珠露