2012-05-02
今年適逢公司成立8週年, 大老闆話一於要趁呢個機會答謝全體上下打拼多年o既同事, 特別隆重其事從「權記」訂o左隻聘禮金豬, o係上星期五8週年記念當日舉行切燒豬儀式兼有免費燒肉午餐益大家. 咁隆重o既盛事又有o野食, 幾大都要親身現場直擊兼試味啦! 聽秘書小姐話, 公司一向有幫襯開「權記」. 佢o係粉嶺同上水都有店舖, 而要訂大大隻o既聘禮或酬神金豬, 就可直接同設係元朗o既燒烤工場訂購, 佢又話訂呢隻金豬大約俾o左HK$3500左右. 咁大陣仗, 我就更加想知呢間舖頭金豬所提供o既質同量與及全套服務, 係咪物有所值. 唔講咁多, 立即去片:切燒豬儀式預定係下午1點舉行. 隻金豬 (見下圖)同埋附責運送 / 幫手切燒肉o既「權記」燒臘師傅早已經o係中午12點準時到達我地o既office. 金豬頭同尾都有大大朵紅花裝飾, 以保溫膠袋包好放o係燒豬木盤上, 旁邊仲有一把開豬儀式專用o既聘禮金刀. 而燒臘師傅著上整齊o既公司制服到場侍候, 可見整套服務係一絲不苟.接近1點, 陸陸續續有同事返回office等待重要o既時刻, 金豬此時已被解封, 同事們爭住影相. 從近距離睇, 呢隻金豬 (見上
切燒豬儀式預定係下午1點舉行. 隻金豬 (見下圖)
總結: 秘書小姐後來補充, 話淨係隻金豬大約要HK$3000, 即係話運送、租用禮刀, 同埋燒臘師傅o既費用, 大約係HK$500左右. 從今次o既食品同服務, 可以睇得出呢間舖係好有水準同效率. 站係大老闆o既角度o黎睇, 搵到間咁好o既燒臘舖頭, 用呢三千幾蚊去慰勞一o下同事們, 實在值得. 更難得o既, 就係我地有口福啦!
下年係公司9週年記念, 大老闆, 你識做啦?
题外话/补充资料:
附上o既最後一張相 (見上圖), 係最近經過聯和墟時, 順便到權記o既舖面影底o既. 注意到同一層樓內都有幾間燒臘舖. 當日所見, 大多數顧客都係幫襯呢度, 可見佢地o的燒臘o既質素的確係有番咁上下.