2018-06-01
今日難得經過去新蒲崗,本人又本身鍾意食上海菜,所以,就嚟到呢一間叫做三分俗氣既餐廳。一開始,我都覺得附近環境好似好污糟,但入到去就完全打破我嘅印象。一坐低我哋就叫咗一個招牌鮮肉小籠包,佢有四隻,價錢都算合理,咬落去肉質爆出嚟,但係我略嫌小籠包皮比較厚。除此之外,我哋仲叫咗一份招牌鮮肉生煎包,佢濺到個包金黃色,肉質亦都係爆曬出嚟,我本人覺得呢個係非常好食,值得一試。👋因為我同我朋友都係鍾意食啲煎炸野,所以,我哋叫多咗一個餐廳推介嘅台式煎鍋貼,佢有六隻,算係非常多,價錢亦都係非常合理同埋抵食,咬落去脆卜卜,超好食。食上海野,梗係要配一個北京蔥油餅啦😜所以我哋叫咗一個蔥油餅,佢揸得金黃色,食落去蔥嘅味道好濃郁,但係我略嫌有少少肥。😜食上海野我哋通常都會叫上支啤酒,今次佢哋呢間鋪頭有好多唔同品種嘅飲品,我哋就冇事先豆漿,反而就叫左一瓶藍妹嘅啤酒,估唔到藍妹啤酒配煎炸野係咁正!👋食上海野梗係唔少得冷盤啦,我哋就叫咗一個俗氣醉雞,海蜇,仲有三絲粉皮,全部我都覺得可以接受,尤其係醉雞,我覺得啲雞肉好新鮮,亦都好多肉。由於佢哋間餐廳都好出名一啲麵食,所以我哋就叫左一個比較差嘅,菜肉雲吞面,我就略嫌啲雲
由於佢哋間餐廳都好出名一啲麵食,所以我哋就叫左一個比較差嘅,菜肉雲吞面,我就略嫌啲雲吞麵就唔係太似我哋平時食到嗰種上海麵,另外菜肉雲吞方面,我覺得佢皮薄但係個餡唔係太多,不過總括來講都係幾接受到嘅。
上海出咗名食紅燒肉大家都知啦,所以我哋就叫左一個杭州滷蛋紅燒肉,佢特別嘅地方係個滷蛋真係好友滷水味,二紅燒肉用嘅豬肉都係非常之新鮮,肥瘦適中,我哋都好推介大家食㗎上海出咗名食紅燒肉大家都知啦,所以我哋就叫咗一個滷蛋紅燒肉,佢特別嘅地方係個滷蛋真係好有滷香味,二紅燒肉用嘅豬肉都係非常之新鮮,肥瘦適中,我哋都好推介大家食㗎。👍
食上海野梗係唔少得毛豆百葉同埋炒年糕啦,我首先覺得個毛豆百葉比較硬但係佢份量好多,二三色炒年糕佢就比較硬身啲年糕,但係有其他配菜就可以彌補番佢嘅不足。
最後女仔食嘢梗係要配甜品啦,所以我哋就叫左一個椰蓉煎芋餅,佢唔算好油膩,但係芋頭味好重,所以我哋都好鍾意👍
最後,如果大家經過新蒲崗,又唔知食咩嘅話,就可以嚟呢一間上海野試吓,一定令到你有意外驚喜。