2023-04-14 280 浏览
大喜屋(沙田)地址:沙田沙田正街21-27號沙田廣場1樓33-35, 44-46號舖====================同三五知己食飯,最穩陣當然係食放題啦!貪佢咩都有得食之餘,又可以揀返自己鍾意食既野,咁大家就一定啱心水啦。呢間放題唔單止食物同飲品嘅款式夠多,而且Haagen Dazs仲可以任食添,真係食多幾杯就已經翻本。餐廳環境舒適,而且座位寬敞,坐得非常舒服!出面嘅自助區已經有勁多熱食、海鮮 、甜品同飲品等任攞,再望下Menu,先發現原來依家嘅放題矜貴到連鮑魚同花膠等嘅高價食材都有得食,真係睇見都流晒口水!我哋叫咗勁多野食,而放題又點少得刺身呢。首先,刺身方面係非常新鮮,而且塊塊厚切非常肥美。特別想讚下啲刺身蝦,餐廳細心地挑晒啲蝦腸,等我哋可以食到啖啖彈牙嘅蝦肉,值得一讚。炸物方面,芝麻雞翼好掂。醃好既雞翼完全冇雪味,炸完之後仲有肉汁,又唔會乾爭爭可以做到皮脆內軟,酥脆又好食。天婦羅蝦表層炸漿薄薄地,唔會食到成口油之餘又夠脆口,絕對係出色之作!之後我哋仲嗌左啲好有特色嘅一品料理,當中有避風塘魷魚圈,魷魚圈同香蒜炸到脆卜卜,食落爽口又唔油膩,勁有大排檔風味!仲引唔住點左幾客一齊
大喜屋(沙田)
====================

之後我哋仲嗌左啲好有特色嘅一品料理,當中有避風塘魷魚圈,魷魚圈同香蒜炸到脆卜卜,食落爽口又唔油膩,勁有大排檔風味!仲引唔住點左幾客一齊品嚐!

另外,仲有香草牛油煮鮮大蜆,蜆肉份量又多又大隻,配上香草牛油Creamy得嚟又多汁,完全帶出蜆肉既鮮味,令人一試難忘!

加上雪花牛肉鍋,牛肉唔係一般肥牛,唔會有大量既肥膏係邊位,配上生雞蛋,令牛肉變得更嫩滑,真係非常好食!

食完咁多飽肚野,梗係要食返D蔬菜中和下啦!我哋就叫咗碟矜貴又健康嘅蠔皇鮑魚扒生菜,生菜同鮑魚兩者簡直係絕佳嘅配搭,生菜吸收晒鮑汁精華,鮮嫩得嚟仲好入味,連本身唔鍾意食蔬菜既我,都引唔住食左兩碟。

最後,又點少得飯後甜品呢!除咗喪食Haagen Dazs之外,我哋仲一人叫左一碗滋補花膠燉鮮奶,呢個配搭相當獨特,食落口感細滑,而且甜味控制得宜,完美咁為呢餐劃上句號。