2014-10-10 2387 浏览
一個超日本餐廳名稱(佐藤養助)去年落戶黃埔。由日本廚師長主理,餐廳走平民路線,料理日本化!餐廳提供的稻田烏冬麵全部自家製!今晚一於應邀到會。稻庭烏冬應該是以源自日本秋田縣稻庭村為最正宗,烏冬以優質的小麥粉和鹽水作為材料,再用人手搓揉、拉長和風乾,呈扁平狀及麵身偏幼,入口口感比較滑。因為烏冬是由打麵師傅一雙巧手打制、才能令烏冬含有機械不可能做到的獨特口感及彈性。豆腐沙律,豆腐唔係自家製、幸好都好滑溜、蔬菜都好鮮味丶入口混合爽軟感覺。凍蕃茄入口就比較腥、沙律汁多了小小、好在肉夠厚。豬肉蕃茄烏冬是主角、有點期待!湯底用了魚、豬骨和蕃茄烹調,入口香但不太濃、都可以話剛剛好。烏冬可能都是用了小麥粉手打製成,有煙韌口感,入口彈牙,烹調時間剛剛好,味道可口滑溜,不像坊間一般烏冬入口容易折斷。豬肉沒有豬肉腥臭味、可能用了小小味噌調味、入口味道同湯底相襯。燒鯖魚、大廚話魚係日本直送,好新鮮。可能燒烤前加入鹽均勻塗抹醃製、魚燒得好香燒到連魚油都出哂,魚皮好溥、魚肉幼嫩、入口時魚肉混合帶有小小鹹味的魚油在口腔內四濺,自己覺得一點魚腥味都無。迷你牛脷飯,自己喜歡食厚牛脷多一點,口感會較好,又夠爽口有嚼頭卻不韌

餐廳整修雅緻

七代稻庭烏冬

豆腐沙律
凍蕃茄入口就比較腥、沙律汁多了小小、好在肉夠厚。
蕃茄沙律

豬肉蕃茄烏冬

燒鯖魚

迷你牛脷飯,自己喜歡食厚牛脷多一點,口感會較好,又夠爽口有嚼頭卻不韌。牛脷脂肪成份都幾高、所以比較肥膩。飯只是用了珍珠米,所以飯味唔夠香、入口冇飯味!
迷你牛脷飯

今晚見到餐廳有幾枱日本客,部分更應該是長期客戶!見佢地食幾多唔同種類燒物、好似幾好味、下次一定要試試!
2014-10-08
燒鯖魚