之前係筲箕灣食燒味飯通常都係去太興或者棋哥。不過最近原來開左間新既燒味飯店<<燒味獸 >>,本身都無乜特別留意到佢,但佢門口有張海報寫住 ~香港人鼓叉旦喇!~ 呢句宣傳咁特別就令我停左係度睇埋其他內容,佢寫住香港人有幾耐無飲過一杯似樣既奶茶,有幾耐無食過滿意既燒味?正因為呢句我決定要試一下老闆既執着做出嚟既食物。然後我一試過之後竟然係一日之內午餐同晚餐都係食佢,真正做左燒味獸😂 ❥ 午餐 - 鼓叉蛋顧名思意就係鼓油叉燒蛋飯,叉燒三分肥七分瘦,每片都厚厚的,叉燒稍為製作至微微燶邊令叉燒整體更香脆,肉質軟腍又帶有油脂香,而雞蛋佢地都係用左日本雞蛋去做配菜,看似普通既叉蛋飯食起黎係一d都唔是叉但👍🏻❥ 晚餐 - 金牌四寶飯四寶都係同平時燒味店相約包括叉燒,白切雞,紅腸,咸蛋。我覺得如果好鐘意食叉燒既食鼓叉蛋應該會好d,因為四寶飯入面既叉燒相對黎講係無咁厚,但四寶飯就勝在可以食多幾款餸無咁單調。食飽老闆仲請左我地飲左個是日老火湯,原來原價都係$10就有一碗,超值,火候夠之餘味道又清甜,湯內仲有好多配料又大碗,推薦大家黎到都記得試埋🤤

❥ 午餐 - 鼓叉蛋
鼓叉蛋