2021-06-26 24 浏览
又要過銅鑼灣做野,終於有機會一試打卡聖地 - 「鬼混」,位於糖街樂聲大廈,一上電梯行入去見到幅貼滿舊海報的店,門面見到間懷舊酒吧,原來就係鬼混餐廳!餐廳燈光設計偏暗,好有氣氛! 周圍都係骷髏骨裝飾,有如找入咗萬聖節主題餐廳,座位闊落,每張枱都有好靚的花紋,坐Window Seat對出就係電車路,望住電車駛出駛入嘆返個lunch,別有一番風味! God is Hangry! 餐廳主打Fusion菜,有午餐選擇,價錢銅鑼灣來說尚算正常,同朋友點咗兩個午餐,都不約而同加錢要特飲,因為飲品無相睇名已經夠哂誘惑!LUNCH MENU幾有彈性,有自由揀3-6款不同的items砌成一個午餐,每樣分量適中,咁就可以試到好多不同的食物,欣賞! 我地揀咗脆炸魷魚圈/ 半熟溫泉蛋/ 牛油果明太子蟹肉/ 薑味燒汁豬肉/海藻芝麻醬沙津配意粉,魷魚圈炸得好脆,但又唔會好乾,食落去爽口彈牙係好味的,我最鐘意食係牛油果明太子蟹肉,牛油果健康又好味,配埋點點蟹肉係絕配,至於個意粉微辣得嚟都幾惹味,要再讚一讚個份量真係預得好好,食哂全部食物好滿意又唔會太飽! 有選擇困難症唔想揀太多,午餐亦有提供特定Menu揀,我就揀咗個

有選擇困難症唔想揀太多,午餐亦有提供特定Menu揀,我就揀咗個好特別的吞拿魚蓉宇治抹茶卡邦尼烏冬,綠茶控真係唔可以錯過,用宇治抺茶crossover卡邦尼烏冬,實在特別,食落有好重綠茶味,極度creamy,烏冬軟硬適中,配合吞拿魚蓉的鮮味,撞落卡邦尼又出奇地亳無違和感,不過呢個食哂就真係有點濟,卡邦尼出品唯一不能解決的特點!

必須要加多小小篇幅講一下那特飲 – 奶蓋鴛鴦走沙冰,熱辣辣的氣溫下叫返杯沙冰消暑是必須的,呢杯鴛鴦奶香幼滑,上枱仲係凍冰冰,唔會太甜,好啱我口味啊! 就算跟餐要加錢都無悔加點,推介!
2021-06-16