2005-02-07
星期日老公生日,一早book定位慶祝。地方轉左環境裝修過,係比以前grand好多。驚食唔晒又想食多道甜品,所以叫了一個三道菜的set dinner(每道菜都有好多選擇)、再加一道主菜及一客甜品。菜未到先上麵包,芝士條及芝麻餅好香口,怕食唔落其他主菜,忍口每款只食一舊,反而剛焗制的法飽,唔多吸引沒有麵包香味。老公還叫了一枝細紅酒飲,雖然係cova品牌,但佢話幾fruity,口感唔錯喎。頭盤選了出名的lobster tiramisu,要另加三十蚊。經理好好知道我o地share食,已事先將一份為二,分左兩件都唔細。最初好猶豫揀唔揀,因為食開tiramisu都係甜,心理上覺得咸的好似怪怪的。點知一食立即愛上,好鮮龍蝦味,中間加左鮮龍蝦肉,食完後口仲留有龍蝦香,真係以為剛剛食完龍蝦咁,好食過佢出名的傳統tiramisu。第二道係pasta-海膽帶子香檳扁意粉,有一pat細細海膽,唔鮮味仲有d苦苦地,而帶子大粒又多仲彈牙tim,香檳味就食唔到,反而食到落了少少檸檬皮,唔苦反而有D清新感覺,意粉煮得好正宗,有D人就可能食唔慣較硬身的。再另加的主菜係燒羊扒配朱古力汁,羊扒要求三成熟,外層燒得略脆,內裡
地方轉左環境裝修過,係比以前grand好多。
再另加的主菜係燒羊扒配朱古力汁,羊扒要求三成熟,外層燒得略脆,內裡肉質好新嫩好juicy一刀可以切開,沒有一舊肉係韌同有根的,而食羊扒我鐘意加D黑醋,感覺上可中和肥膩。
甜品一個三色榚,朱古力同士多啤梨味好似係Haagen Dazs,沒有特別。另一個甜品係blueberry cheesecake,餅身係cream cheese,唔算太溜,而餅底夠鬆脆,不過始終比唔上mango cheesecake。