2025-06-07 331 浏览
冒喜真係my Favorite,平時去開北角和富嗰間分店,估唔到牛頭角都開咗間分店,呢日同朋友去開觀塘,順便去朝聖下。 呢間分店好chill好舒服,喺高級商業大廈地舖。鍾意食牛嘅我照舊叫「牛魔王套餐」,送秘製沾醬料,好惹味。 配料有肥牛,滑牛肉,潮汕手搥牛肉丸,黑毛肚,牛黃喉,真係大滿足。 配重慶麻辣湯底,小辣對我嚟講啱啱好,唔係得個辣字係有層次嘅湯底。牛黃喉真係摯愛,口感爽脆。 滑牛肉新鮮。肥牛牛花均勻肥美。黑毛肚爽口有嚼勁。朋友就叫咗「八送八寶套餐」,有八樣餸可以揀,其中墨魚丸彈牙鮮美,蟹籽蟹粉丸爆漿口感令人上癮;內臟愛好者必試豬大腸,口感爽嫩。 湯底方面,朋友試咗 青二荊條湯,我試咗一口,辣味背後隱隱有陣神秘刺激嘅香味,富有層次。另外叫咗 秘製藤椒魚皮,脆辣過癮。 仲有 貴州丁家脆哨,非物質文化遺產食物,鬆軟香脆,佐餐一流。最後以 自家製桂花蜜烏梅冰粉 作結,止渴解辣,食完辣之後食佢身心爽利。