2011-09-12 31 浏览
由于一风堂长期处于openrice最多好评的第一位, 恰巧这个星期六有空, 就跳出香港岛, 去尖沙咀排下队啦 =)装修风格属新派日本餐厅, 由于攞飞时要求左要卡位, 所以都坐得几舒服,但系如果坐系中间的一字型长枱, 就有d快餐店feel喇.服务算中上, 冰水refill得好快, 值得一赞!叫左赤丸新味, 一风堂叉烧角包, 明太子鸡翼, 芥末蟹肉牛油果脆饼赤丸新味拉面底可选硬度, 我选了普通, 软硬度适中.叉烧几腍身, 又有少少肥, 不错.汤底就.....老实讲有少少失望, 我觉得唔够浓, 比不上达磨的一品豚骨拉面.一风堂叉烧角包样子普通, 食之前我以为会好干身, 但食落比想像中好,个包好松软, 加上d肉汁同蛋沙律酱, 一d都唔会觉得佢干.芥末蟹肉牛油果脆饼配搭几新鲜, fusion style, 个人几钟意食牛油果, 所以 LIKE!明太子鸡翼呢个无咩特别, 同自己系超市买番屋企煎无咩分别.比个笑笑佢系因为绝对值得一试, 但考虑到排队时间的话....大家就自己衡量下个time cost啦.

但系如果坐系中间的一字型长枱, 就有d快餐店feel喇.

服务算中上, 冰水refill得好快, 值得一赞!

赤丸新味
拉面底可选硬度, 我选了普通, 软硬度适中.
叉烧几腍身, 又有少少肥, 不错.

一风堂叉烧角包
样子普通, 食之前我以为会好干身, 但食落比想像中好,
个包好松软, 加上d肉汁同蛋沙律酱, 一d都唔会觉得佢干.

明太子鸡翼
呢个无咩特别, 同自己系超市买番屋企煎无咩分别.

2011-09-10
等候时间
90 分钟 (堂食)