2008-02-27
之前曾經食過一次小羊脾,見到MENU上有大羊脾,不過要預訂,而且份量又大,所以唯有揍埋一班朋友唻食。今次我地一行7個人,終於可以一嚐大羊脾的滋味~一坐底就覺得服務員態度好好,佢抬上面D酸菜好好味喎...我地食完一碟又一碟,總共食左佢七碟!但係佢都好好笑容。抵讚!我地訂左隻羊脾,佢又同我地夾好哂上菜時間,次次都係食完一道唻一道。抵讚!枱的SETTING好有風格。枱上已經放左新疆調味料(一種係香料,一種係辣味)裝修...甚至連本MENU的設計好有民族特色!因為我地訂左枱,佢俾左一張自成一角的圓枱俾我地。坐圓枱舒服過坐普通枱,因為感覺上空間多D!因為佢普通枱都排得幾密。坐低先嗌頭盆- 涼拌豆腐。豆腐上面灑有肉碎同炸葱,非常香口!而且又雪得好夠凍!非常開胃!不得不讚個豆腐,凍得唻唔會硬,好滑!之後食PIZZA。估唔到新疆菜竟然有PIZZA食。我地嗌左2個PIZZA,一雞一牛,各$45。每個PIZZA直徑大約15-20CM,上面舖滿MELTED CHEESE。芝士入口又軟又滑,勁好味!眨下眼食哂先發覺唔記得影相!D肉都好嫩滑!主角大羊脾出場,無記錯應該$4XX一隻,足足有5磅肉。好鬼大隻~ 大羊
主角大羊脾出場,無記錯應該$4XX一隻,足足有5磅肉。好鬼大隻~ 大羊脾雖然肥大,但依然好JUICY,入口唔鞋,羊SO唔臭(我好怕食羊,打邊爐的羊一D都唔會食,因為好臭!),少少羊SO好正,而且佢焗得好香,唔駛配汁已經好滋味!跟住大羊脾的配汁好香,加上酸酸地略帶甜味,配合肉感好重的羊脾就非常PERFECT。
為左配合隻脾,我地仲嗌左一客香葱酥餅同一客麥餅。我地仲意外發現個汁同香葱酥餅好夾!結果我地追加多一客香葱酥餅。個麥餅OK啦...幾特別。
食完太多肉,我地另外嗌左兩個菜。一個老虎菜同一個煮菇!個老虎菜酸酸辣辣,好開胃。可以一掃之前食左咁多肉的肥膩感。個煮菇好精彩,好菇好香,個煮汁又好好味!(因為我掛住食,唔記得問個餸叫咩名...=_=)
仲嗌左一味特別野,叫「紅紅綠綠鹿肉」。本來我唔係好敢食鹿肉...不過d男仔食完話好爽又好味,所以膽粗粗試左一舊。又真係好好味喎。入口無怪味,肉質好爽,加埋伴碟的薯蓉食,口感好豐富!
仲嗌左個雞,不過太普通,無咩印象。
個個食到捧住個肚走,埋單都係九百幾!每個人$140度啦!抵食!一定要再幫襯!