2020-10-17
2020年10月17日(六)下午差唔多近18點左右,啱啱行完朗豪坊,打算搵地方食晚飯。突然記得有間人氣Cafe 桔梗就喺附近,諗住早啲去排隊,唔使等太耐。去到餐廳門口,見到餐廳雖然Close左,但門外已有一條人龍... 當然衝過去排隊啦!🏃🏻♀️💨等緊開門嘅時候,上openrice 睇,可以訂即日19:00,兩位 😆😆 仲有里數換,Booked 🤭🤭🤭 去附近行多陣,唔排lu...Btw, 行左成日街好攰,大約18:30 左右諗住去返餐廳門外睇下有冇位可以坐住等 😝😝😝 點知原來開左門... 雖然未到19:00,職員都俾我地入,真係太好喇!☺️❤️餐廳環境唔錯,好闊落,覺得都幾寫意(可能因為開頭果陣冇乜人)餐廳入面,餐具、水樽都係自助嘅。揀好食咩之後,就喺收銀處排隊落order, 留低枱號,就會有人送嘢食過黎。(因為一開始以為有人過黎幫手落單,食完先去俾錢😅)第一次黎哩間餐廳食Dinner, 一睇menu, 得3頁紙,唔係好多選擇。最後叫左:⭐️炸薯條|松露美乃滋一向都好中意食薯條,哩碟薯條嘅份量都唔算少,但係上枱果陣,冇啱啱炸起果種熱,只係暖暖地。果個松露美乃滋... 唔睇menu真係唔
去附近行多陣,唔排lu...
最後叫左:
⭐️炸薯條|松露美乃滋
炸薯條|松露美乃滋
一向都好中意食薯條,哩碟薯條嘅份量都唔算少,但係上枱果陣,冇啱啱炸起果種熱,只係暖暖地。果個松露美乃滋... 唔睇menu真係唔知原來佢有松露... 🙈 食完覺得好失望... 唔係難食嘅... 冇咩味咁囉
⭐️波特菇牛肝蕈松露燉飯
波特菇牛肝蕈松露燉飯
哩個Risotto 份量都Ok, 有啲Surprise 係佢有藜麥喺面,望落都覺得自己健康咗!味道都唔錯嘅,只係唔會話覺得好味到「下次一定要再返黎食先得」嘅感覺 😗😗😗
⭐️香橙莫卡
香橙莫卡
哩杯個拉花好靚!味道都唔錯!可以再order 👍🏻👍🏻
⭐️LongBlack (Nutty)
LongBlack (Nutty, Hot)
哩個呢,苦味偏多少少,咖啡味就冇咁濃 🤔🤔 下次可以試其他
其實整體上,最中意嘅係哩間餐廳嘅環境,夠闊落。用餐時間限左90分鐘,但係愈晏愈多人,埋單果陣,餐廳門口已經有一大堆人喺到等位。
後尾多人果陣,就好似去左茶樓咁嘈 😬😬 Btw, 哩到約埋一堆朋友黎食下嘢,傾下計,其實都唔錯嘅!
最後就係,下次會黎試埋佢個lunch😌 希望唔會失望啦🙂