2020-12-21
路過見到佢店面寫住係米芝蓮嘅拉麵店,又冇乜人排隊所以好奇入去一試。餐廳感覺尚算寬敞,加上因為限聚令,更加少人。叫咗六款食物,包括香蔥山椒叉燒拉麵、多賀野醬油拉麵、自家製原味炸雞、煎餃子, 同2樽果汁。多賀野醬油拉麵嚟到見到個湯好清,飲落去個湯都孫幾清甜,唔會太油太鹹,值得加分。至於配料就普普通通,拉麵方面食得出係自家製作,因為同大部份嘅拉麵店唔同,咬落去煙煙韌韌,可惜個麵好似煮得唔夠耐,食落去好硬。點菜嘅時候侍應已經提醒香蔥山椒叉燒拉麵係比較辣,個拉麵一嚟到飲咗一啖湯已經發現個侍應所言非虛,因為個湯真係幾辣,食落都算惹味,不過唔食得辣嘅就千祈唔好叫喇,因為會越食越辣,而且食咗一輪之後仲開始覺得好油,至於個拉麵都係同個香蔥山椒叉燒拉麵一樣 - 咁硬。自家製原味炸雞味道唔錯,見雞都算炸得幾juicy,而且仲配埋一個小小嘅日式沙律,不過提議佢啲雞嘅size可以細d,咁食落可以避免太滯。煎餃子就普普通通,感覺餃子煎得唔夠脆。服務方面,侍應生略嫌不夠細心,同佢講話要水,明明一枱有兩個人佢竟然比得一杯。加上坐嘅地方比較鄰近佢嘅員工休息室(或者唔算係佢嘅員工休息室因為佢只係將用餐嘅一部份地方用簾拉起
服務方面,侍應生略嫌不夠細心,同佢講話要水,明明一枱有兩個人佢竟然比得一杯。加上坐嘅地方比較鄰近佢嘅員工休息室(或者唔算係佢嘅員工休息室因為佢只係將用餐嘅一部份地方用簾拉起嚟),所以清楚聽到佢哋員工喺裡面大聲講嘢,有d影響用餐氣氛。
總括而言,如果係為咗想食碗好食嘅拉麵的話,呢間唔係首選,亦唔明點解佢可以得到米芝蓮,而價錢亦可能因為米芝蓮嘅關係而略嫌貴,不過一試都無妨嘅。