2016-01-05 232 浏览
今日心情很好,已經多年不怎麼聯繫的朋友突然説正在附近工作,還約我出去。流沙包不錯,面皮很軟,熱辣辣,咬一啖,餡就流出來,餡多皮薄,而且餡嘅味道係我鍾意嘅偏鹹小小,好吃。何鸿記嘅蒸鳳爪真系認真味道正,是我食過最好食的一間,鳳爪香噴噴,連骨頭都可以輕易嚼得動,但是肉又不會特別爛和軟,岩曬啲老人同细佬食。由於我們還是點了一個炒牛河,原先我見牛河好似好多油,不敢吃,事實上並沒有,牛河不單單不油膩,自己加翻啲辣椒就會更加好味,而且軟硬程度控制得剛剛好,一份牛河已經好多。]蝦餃就無什麼特色,蝦仁都其實幾多下,食落口感唔新鮮,而且都唔覺彈牙,蒸得太耐口感太軟,不好吃。排骨都蒸得很有水平,排骨好多人,少骨,吸收咗豉汁味使得排骨更加香氣撲鼻,吃起來不會太硬,比較符合我的胃口。人多嘅時候間店就會比較亂,侍應也是比較不禮貌。

2015-12-22
$190 (早餐)