餐厅: YAKINIKU KAKURA (Tower 535)
条款及细则:
须受其他国泰条款及细则约束。
雖然宜家唔夠膽去日本,但係喺香港都可以搵到好高質正宗嘅日本餐廳。宜家一諗起食和牛就會諗起「Yakiniku Kakura」嘅燒肉,沙田同銅鑼灣都有分店,好方便。兩間都食過,質素一樣一流,今次方便朋友所以再食銅鑼灣呢間,Sogo附近行兩步就到Tower535,十級方便。今次主要想食牛為主,所以冇揀啲抵食套餐,全部叫牛肉食返夠本!第一當然要叫「大判燒!黑毛和牛西冷」。呢款係我嘅最愛,厚薄適中,肉質香嫩,油脂分布極之均勻,燒完再粘上日本蛋,真係人間美味,絕對好過果啲貴一貴又厚身又多油脂嘅和牛。食完我地已經就又再加叫一塊!另外仲叫左「黑毛和牛腹柳小排」同「黑毛和牛上嫩肩里肉」各一,全部都睇得出係靚料,可揀調味款,咁就燒完即刻食得,懶人最愛!兩款肉都好好食,一樣係厚度適中,份量又唔係太多太少,俾個讚佢!食燒肉難得款款都岩口味啊。大家都知食和牛唔可能食太多,會太肥膩。叫左個「辣冷麵(小)」,超平$48,但估唔到俾到好正宗嘅韓國味道我。兩個人食岩岩好,仲要足料,有埋雞蛋連一堆蔬菜配料,酸酸甜甜又小小辣,食完和牛食呢個好正。另外加左「七味豆腐鍋」,呢個就正常水準,可能因為個辣冷麵太好食,令佢顯得冇咁特

大家都知食和牛唔可能食太多,會太肥膩。叫左個「辣冷麵(小)」,超平$48,但估唔到俾到好正宗嘅韓國味道我。兩個人食岩岩好,仲要足料,有埋雞蛋連一堆蔬菜配料,酸酸甜甜又小小辣,食完和牛食呢個好正。另外加左「七味豆腐鍋」,呢個就正常水準,可能因為個辣冷麵太好食,令佢顯得冇咁特別。
最後埋單有個免費甜品,一人一客杏仁布丁同埋雪糕雪米糍,杏仁超香,如果可以另叫,我諗我會肯俾錢食多一份!