2015-06-15
尖沙咀區既自助餐多不勝數,柏景長期都做唔同既優惠,黎呢到之前都考慮過唔少同區既酒店,但睇到其他食評話柏景屬尖咀區未比自由行人士攻陷,我好怕食自助餐要勁排隊,所以我就決定黎試試。6點半準時入座, weekday既人流唔算多,拎野食完全無要排隊既情況,而座位亦非常寬敞。一開始就去食沙律同冷盤。沙律菜都幾fresh,款式都唔少,紅菜頭、紅腰豆等都應有盡有,仲有d凍肉。而冷盤最出色可說係prama ham同海鮮。 Prama ham 一d都唔孤寒,原隻放係到有專人現切,可能唔洗排隊既關係,要幾多有幾多,當然有哈蜜瓜伴食,旁邊仲有4、5款芝士同crackers,岩曬鍾意食芝士既朋友。我對芝士無咩研究,食完都講唔出佢地既種類,但都試左3款,味道濃至淡都有,可以一嚐唔同層次既滋味。柏景無生蠔,我本人唔太食生蠔,有鮮甜既海鮮已經大為滿足。海鮮有大蝦、蜆、翡翠螺、長蟹腳。長蟹腳很鮮甜,唔沾醬料都甜味十足。十隻手指有長短,長蟹腳有肥有瘦,通常比人夾曬D肥既,瘦既無人問津。我好欣賞柏景refill得好快,即使得番d瘦既未比人拎,職員都會好快甘refill番d肥蟹腳落去。食完冷盤,就到side dish。糖心
一開始就去食沙律同冷盤。
食完冷盤,就到side dish。
熱盤最為吸引必定係松露著蓉伴鴨肝!
另一吸引熱盤就係慢煮羊架。
熱盤仲有一般既咖哩、麵飯、中式蔬菜,由於我後勁仲要攻甜品,所有未有多吃,不能盡錄。
我揀柏景,除左得知未被自由行攻陷之外,movenpick雪糕亦係我既挑選條件之一。雖然甜品都有數十款蛋糕果凍,但我主要係食雪糕及即制系列。雪糕有齊曬三大品牌,movenpick, haagen dazs 及dryers。Movenpick有6款口味, haagen dazs 及dryers則各有2、3個口味。
雪糕可以就甘食又得,
仲有另一款即制甜品,光波爐梳乎里。
總括而言,柏景係一個地點方便 (西鐵柯士甸站/地鐵尖沙咀站可行到),環境舒適,食物質素與種類亦能一晚滿足我海鮮、鴨肝、羊架及甜品既食欲。用左openrice 7折coupon,埋單每人400元左右,性價比相當高!! 不久將來我會再來=]