2015-06-15 11071 浏览
尖沙咀區既自助餐多不勝數,柏景長期都做唔同既優惠,黎呢到之前都考慮過唔少同區既酒店,但睇到其他食評話柏景屬尖咀區未比自由行人士攻陷,我好怕食自助餐要勁排隊,所以我就決定黎試試。6點半準時入座, weekday既人流唔算多,拎野食完全無要排隊既情況,而座位亦非常寬敞。一開始就去食沙律同冷盤。沙律菜都幾fresh,款式都唔少,紅菜頭、紅腰豆等都應有盡有,仲有d凍肉。而冷盤最出色可說係prama ham同海鮮。 Prama ham 一d都唔孤寒,原隻放係到有專人現切,可能唔洗排隊既關係,要幾多有幾多,當然有哈蜜瓜伴食,旁邊仲有4、5款芝士同crackers,岩曬鍾意食芝士既朋友。我對芝士無咩研究,食完都講唔出佢地既種類,但都試左3款,味道濃至淡都有,可以一嚐唔同層次既滋味。柏景無生蠔,我本人唔太食生蠔,有鮮甜既海鮮已經大為滿足。海鮮有大蝦、蜆、翡翠螺、長蟹腳。長蟹腳很鮮甜,唔沾醬料都甜味十足。十隻手指有長短,長蟹腳有肥有瘦,通常比人夾曬D肥既,瘦既無人問津。我好欣賞柏景refill得好快,即使得番d瘦既未比人拎,職員都會好快甘refill番d肥蟹腳落去。食完冷盤,就到side dish。糖心

一開始就去食沙律同冷盤。

食完冷盤,就到side dish。
糖心蛋煮得唔錯,糖心橙黃色,半液體狀,小小的半隻份量,不怕吃膩。
精緻既鵝肝燉蛋,連蛋殼上,一粒粒既鵝肝粒伴細滑清香既燉蛋,是不錯的配搭。
向來好少於自助餐飲中湯,都怕飲得肚脹食唔落其他野。不過媽媽極力推薦之下就試左是晚燉湯 –蟲草杞子圓肉老雞燉湯。燉湯放在蒸汽彌漫既蒸爐內,熱辣辣。經過專業主婦試味,認為真材實料,並非味精雞湯一滴香之作。
熱盤最為吸引必定係松露著蓉伴鴨肝!
鴨肝每碟比一至兩塊,視乎大少。鴨肝面層煎得很香口,油份充份由內滲透出黎,與細滑既薯蓉混合,加上松露香味,實在難以抗拒,不自覺地要安哥再安哥,食左3、4次。
另一吸引熱盤就係慢煮羊架
第一輪出既羊架最岩我口味,因為第一輪的SET場既時候已經拎左出黎,慢煮本身得3-4成熟,SET場至開場開始食都有一段時間,所以羊架被烤至5-7成熟。羊肉肥瘦分明,唔騷唔好味。但之後再出既羊架因為短時間內refill,都只有3-4成熟,我吃唔慣太生,查問之下,經理友善甘話可以叫廚師大哥把指定羊架為我加烤至5-7成熟。服務真是一流!讚!
烤牛肉也不錯! 但因為一大舊甘燒,肉既外圍同中心既肉質相當唔同。外圍烤得比較乾身較熟,中心粉色多汁。建議大家因為自己個人喜好睇岩切到邊一part再去拎。
熱盤仲有一般既咖哩、麵飯、中式蔬菜,由於我後勁仲要攻甜品,所有未有多吃,不能盡錄。

我揀柏景,除左得知未被自由行攻陷之外,movenpick雪糕亦係我既挑選條件之一。雖然甜品都有數十款蛋糕果凍,但我主要係食雪糕及即制系列。雪糕有齊曬三大品牌,movenpick, haagen dazs 及dryers。Movenpick有6款口味, haagen dazs 及dryers則各有2、3個口味。
雪糕可以就甘食又得,
伴脆筒又得,
即制pancake又得,
伴華夫餅又得!! 總有一款岩你口味。我就款款都甘岩!食曬甘多款!! Pancake仲可以揀香蕉/藍莓。華夫餅新鮮熱辣,外脆內軟,加埋一口雪糕,冰火交溶既感覺出黎啦!!!

仲有另一款即制甜品,光波爐梳乎里。
可能我地係一批點梳乎里,粉開得唔係甘好,梳乎里內有一粒粒既粉粒,味道亦麻麻。其實有光波爐整梳乎里係好好既即制甜品選擇,希望可以多加改善,下次再來臨既時候可以整到好吃既梳乎里吧。

總括而言,柏景係一個地點方便 (西鐵柯士甸站/地鐵尖沙咀站可行到),環境舒適,食物質素與種類亦能一晚滿足我海鮮、鴨肝、羊架及甜品既食欲。用左openrice 7折coupon,埋單每人400元左右,性價比相當高!! 不久將來我會再來=]

2015-05-06