2022-07-11
因為宗教信仰亦都因為健康嘅原因,每個月都安排咗一日素日比自己。前一排就同素友😛嚟咗呢一間食全素嘅餐廳度食晚餐。所謂嘅素友其實只係陪我食素嘅朋友🤣,個位朋友本身係無肉不歡嘅,但係呢一間素食竟然可以令佢鍾意食素。佢哋夜晚有晚市套餐,STARTER + MAIN + DESSERT + COFFEE / TEA,價錢全部由百零蚊到二百頭不等。#STARTER:前菜方面我哋揀咗新吞拿沾醬脆片,酥炸椰菜花配韓式酸辣汁,再另外加咗錢叫埋咕嚕棒棒丸子($38)同特色串燒($38)。全部前菜嘅造型都非常精緻,打卡一流,味道各有千秋。最貼心嘅係串燒有素魚牛雞可供選擇,而且款款都不同調味,魚係泰式,牛係川辣,雞係沙嗲,味道同埋質感都幾可亂真,當中個人尤愛香香辣辣嘅川式素牛肉。#MAIN :食完前菜之後再黎到戲肉,泰式新豬肉碎薑黄炒椰菜花飯伴燒菠蘿($188)同煙燻威靈頓 ($218)。泰式新豬肉碎肉質同真肉有得揮,加上濕潤脆身嘅椰菜花飯,同香甜菠蘿🍍,味道口感豐富。雖然椰菜花飯不錯,但煙燻威靈頓則更令人難忘。一上台就輕煙四氣,散發濃濃酥皮香氣,視覺享受一流。切開之後,望落紅紅地非常似真牛🐮,食落帶濃郁黑松
#STARTER:
#MAIN :
食完前菜之後再黎到戲肉,泰式新豬肉碎薑黄炒椰菜花飯伴燒菠蘿($188)同煙燻威靈頓 ($218)。泰式新豬肉碎肉質同真肉有得揮,加上濕潤脆身嘅椰菜花飯,同香甜菠蘿🍍,味道口感豐富。雖然椰菜花飯不錯,但煙燻威靈頓則更令人難忘。一上台就輕煙四氣,散發濃濃酥皮香氣,視覺享受一流。切開之後,望落紅紅地非常似真牛🐮,食落帶濃郁黑松露菇菌味🍄,啖啖惹味誘人,竟然唔輸平時識開真係有牛嘅威靈頓。
#dessert
腰果芝士蛋糕🍰同鮮果撻配小雪球,兩者都係甜品,卻甜得各有千秋,前者質感綿密帶果仁香氣,後者清新宜人,果酸將曲奇膩感平衡得恰到好處。如果唔鍾意食甜品鍾意飲嘢嘅話你都推介試下佢哋嘅奶蓋茶,極之濃郁嘅植物奶奶泡唔輸平時用牛奶🥛整成嘅奶泡。加上下面以果汁茶做茶底,甜度低且自然,好健康。