2008-08-15 9 浏览
睇左食評咁耐, 終於有機會親身黎試下6點約埋爸爸媽媽同男朋友約係好時中心樓下等,之後搭一層電梯轉下彎就搵到好時沙嗲,未算難搵.6點既時候鋪面只有幾枱客人,環境尚算可以,幾有星馬風味.坐低之後望望餐牌,其實早已打算叫這裡的招牌菜式,不用多想. 海南雞飯海南雞飯賣相不錯,一份份很整齊有條理.三種醬汁未見特別,無骨雞很滑,但雞味不夠.反而個人最欣賞雞油飯,飯粒硬硬的最討我歡喜,而且飯香叫我開胃. 叻沙叻沙賣相不錯,橙紅色湯底望落有點辣,但食落發覺沒有半點辣,反而很香椰汁味道,魚蛋豆卜蝦亦不錯.每人夾一碗已很足夠,吃得多反而會覺得有點漏,因為湯底稍結 香葉包雞一般香葉包雞會把入面的雞肉先炸,但是這裡是先包著雞後炸外穀.男朋友幫我拆開香葉,看著他把香葉拆下也相當容易,沒有裂開一折折的現象.一啖吃下雞肉,很軟很滑很淋,沒有鞋的感覺.陣陣黑椒香味不算太辣反而很香,點少少沙嗲汁吃感覺不錯. 串燒 (6串: 雞牛羊)雞牛羊各兩串,可以接受.沙嗲汁幾好味,但不算十分特別. 辣通菜一點都不辣,通菜很幼身,反而我個人覺得大通菜會比較爽口.通菜配以一粒粒蝦米,幾好味,但係食到底既時候有d咸. 咖喱牛腩第一碟上菜
睇左食評咁耐, 終於有機會親身黎試下

6點約埋爸爸媽媽同男朋友約係好時中心樓下等,
之後搭一層電梯轉下彎就搵到好時沙嗲,未算難搵.

6點既時候鋪面只有幾枱客人,環境尚算可以,幾有星馬風味.
坐低之後望望餐牌,其實早已打算叫這裡的招牌菜式,不用多想.

海南雞飯
海南雞飯賣相不錯,一份份很整齊有條理.
三種醬汁未見特別,無骨雞很滑,但雞味不夠.

叻沙
叻沙賣相不錯,橙紅色湯底望落有點辣,但食落發覺沒有半點辣,
反而很香椰汁味道,魚蛋豆卜蝦亦不錯.
每人夾一碗已很足夠,吃得多反而會覺得有點漏,因為湯底稍結

香葉包雞
一啖吃下雞肉,很軟很滑很淋,沒有鞋的感覺.
陣陣黑椒香味不算太辣反而很香,點少少沙嗲汁吃感覺不錯.

串燒 (6串: 雞牛羊)
雞牛羊各兩串,可以接受.沙嗲汁幾好味,但不算十分特別.

辣通菜
一點都不辣,通菜很幼身,反而我個人覺得大通菜會比較爽口.
通菜配以一粒粒蝦米,幾好味,但係食到底既時候有d咸.

咖喱牛腩
第一碟上菜既係咖喱牛腩,開頭諗住唔會太特別.
唔知係咪太肚餓既原故,我地四個都覺得好好味.
一口氣清哂成碗牛腩,配以簿餅點咖喱汁,好香好好味,
見仲有咖喱汁剩,叫左兩碗白飯黎餸汁.

簿餅 x 2
同我想像中既簿餅唔同,一直覺得會係印度果隻.
但原來係細細塊厚厚地超級脆,點咖喱真係好好味!

整體黎講,呢度既食物水準可以接受,一分錢一分貨,價錢抵食,分量足夠.
服務態度未算好好,明明間鋪好多侍應,客人亦未算好多,但係就成日無人主動倒水.
不過下次未必會再黎呢間餐廳,試過就算了.