2021-07-06
掛住日本可能已經例行成為大家既月月習慣😌唔知大家又點解決呢隻思念🥺呢日去到尖沙咀一間小隱蔽嘅豐壽司🍣食個豐啲嘅lunch 補償一下 呢日盛載穗·日替定食既器皿係由老板起日本精選 買返嚟既 同一般平時見過黑色便當盒🍱唔同 係純白色便當盒 配埋精緻既彩瓷碟仔睇落五行顏色好平均 再加上師傅起碟上既點綴 第一視覺上已經係種享受🥰刺身同燒物都色香味俱全 呢度午餐定食 同平日一樣有前菜 茶碗蒸 麵豉湯 😳當中茶碗蒸非常清甜嫩滑可能因為呢間餐廳好注重食物質素 所有菜式都用咗日本白神山水烹調 呢個可能就係個茶碗蒸特別好食既原因😌 便當定食一嚟到師博即刻為我哋介紹👍🏻仲推介我哋由左上至右下既次序進食至最後再享用中左下既西京燒銀雪魚🦦白身刺身仲推薦我哋點埋特配既柚子酸汁 微甜酸得嚟提升魚既鮮甜 🥴呢日便當有立魚 中拖羅 帶子 章紅魚 大拖羅 有厚切當中亦有𠝹花設計 同小許鮮花束做點綴 🥰視覺效果好好之外立魚食落肉質有咬口 入口有淡淡甘甜 口感相對煙韌 中拖羅 望落係好靚嘅粉紅 🥳入口有魚脂甘香 帶子幾厚肉身 咬落有咬口 鮮味 大拖羅顏色 入口咀嚼兩三口 魚脂香湧出 😻章紅魚食落好爽口 配上柚子酸汁 味
😌最後品嘗西京燒銀雪魚 銀鱈魚外脆內嫩 裡面肉質鮮嫩 配上師傅配搭既醋珍珠米飯 非常開胃 呢餐真係非常正