2015-06-14 1142 浏览
今天晚上是Happy Friday,一行四人来到九龙城寻食,又是openrice的力量, 找到了这间雷公子食店,好吧~又一起去试新野喇! 我们齐人的时候已经8:45PM了,见到门口有张poster写住晚上9时后$1只扇贝, 一定要点呢!入去的时候都仍有座位,未叫东西吃之前每人先送上一碗老火汤,都几好味架!我地叫左「海盐手插虾」、「立体3D芥兰」、「秘制烧猪肋骨」、「蛋家佬炒蚬」、「蒜蓉烧元贝」4只, 最后加多左个炒饭。「海盐手插虾」 - 黎到GE时候就系上图呢个样啦, 咩都睇唔到只系见到D盐...哈哈!打开锡纸之后, 入面有8大只虾, 我地4个人岩岩好一人2只.锡纸内仲有大量的避风塘炒XX的炸蒜、辣椒等等, 吃起来十分惹味,有一点小辣不过可以接受的, 至于那海虾很大只, 很鲜甜爽口, 朋友们都觉得这个好吃.「立体3D芥兰」 - 呢个名好搞笑, 不过我地没有深入了解有咩咁特别, 只系想叫个菜食下, 而openrice大家都会叫呢个黎食, 所以就试下啰!呢碟芥兰上菜GE时间都觉得好精美, 原来佢内里都有特别之处的呢! 它可以分做三层的「结构」 - 最高的一层是炒肉碎、中间的一层是把芥兰叶
今天晚上是Happy Friday,
一行四人来到九龙城寻食,
又是openrice的力量, 找到了这间雷公子食店,
好吧~又一起去试新野喇!

我们齐人的时候已经8:45PM了,

入去的时候都仍有座位,
未叫东西吃之前每人先送上一碗老火汤,
都几好味架!

海盐手插虾
有一点小辣不过可以接受的,
至于那海虾很大只, 很鲜甜爽口, 朋友们都觉得这个好吃.
立体3D芥兰

呢碟芥兰上菜GE时间都觉得好精美, 原来佢内里都有特别之处的呢! 它可以分做三层的「结构」 - 最高的一层是炒肉碎、中间的一层是把芥兰叶炒/炸脆了、最底层就是芥兰了!

我自己本身很怕吃芥兰, 因为我不喜欢它的苦味, 但估唔到呢个芥兰又无呢个问题㖞! 就算我食D茎的部分都好翠绿又唔苦!
蛋家佬炒蚬
「蛋家佬炒蚬」 - 呢个反而有少少失望, 可能定价相宜一点, 所以份量不算很多, 蚬肉其实也吃到鲜甜味道, 不过我们都吃到有一种淡淡的苦味, 我们怀疑是酱汁中有一些材料令到它有一点苦味, 所以不太合我们口味呢...
秘制烧猪肋骨
「秘制烧猪肋骨」 - 呢个都系值得推介的美食! 中间猪肉很"淋", 个酱汁好香口惹味, 而且烧得的时间岩岩好, 依然非常Juicy! 除左吃的时候有一点点麻烦之外, 呢个都系真心推介的好食!
蒜蓉烧元贝
最后呢, 就系9时后入坐$1一只的蒜蓉烧元贝喇! 我地估唔到虽然呢个只系$1, 但系佢地无将价就货, 只元贝都系大大只又够鲜甜! 佢嘅价值系同我地平时食$2X一只果D有得比!
2015-05-29
立体3D芥兰