2009-07-18 22 浏览
喺夏天推出火煱系列,足以證明香港人真係好鍾意打邊爐。叫咗兩個餐,一個肥牛,一個豚肉; 一個要冬瓜盅湯底,另一個係冬蔭公。正常一個餐 (如果唔加其他自選料),就$38。有一個烏冬 (or 檬粉)、一碟菜 (內有兩舊玉子豆腐 + 兩隻餃 + 少少金菇)。我加咗片頭 ($8), 八爪魚滑 ($10), 唐生菜同西洋菜。買夠$100就送一jar 野飲,要了山楂梅子冰。山楂梅子冰好飲解渴。以7up 做底,再加上山楂梅子醬,飲落有氣。味道唔會太甜,酸酸地,幾醒胃。冬瓜盅湯底除咗咸就無其他味。加咗水之後都仲係好咸。有d冬瓜、冬菇粒、肉粒。冬蔭公唔夠濃,第一下聞覺得好有冬蔭公味,不過食落味道唔濃,唔酸又唔辣!有香葉、幾舊茄子。茄子烚淋咗幾好味。所以湯底不算吸引。肉類份量適中,每款肉都有7-8片。肥牛真係幾肥吓,肉質唔會太鞋。不過係普通貨。相反豚肉就無咁肥,幾好味,唔會有陣豬羶味。附送的北京水餃,皮薄,餡料味道濃,有點似淘X的雪藏水餃。玉子豆腐都係例牌野啦,味道正常,不過得兩舊實在太少了!金菇少到淥完都唔見晒。片頭$8得四粒,都幾貴喎!不過質素算唔錯,爽口唔腥無碎骨。八爪魚滑 ($10), 份量少。用隻
喺夏天推出火煱系列,足以證明香港人真係好鍾意打邊爐。
正常一個餐 (如果唔加其他自選料),就$38。
買夠$100就送一jar 野飲,要了山楂梅子冰。

山楂梅子冰好飲解渴。
以7up 做底,再加上山楂梅子醬,飲落有氣。
味道唔會太甜,酸酸地,幾醒胃。

冬瓜盅湯底除咗咸就無其他味。
加咗水之後都仲係好咸。
有d冬瓜、冬菇粒、肉粒。

有香葉、幾舊茄子。茄子烚淋咗幾好味。
所以湯底不算吸引。

肉類份量適中,每款肉都有7-8片。
肥牛真係幾肥吓,肉質唔會太鞋。不過係普通貨。
相反豚肉就無咁肥,幾好味,唔會有陣豬羶味。
附送的北京水餃,皮薄,餡料味道濃,有點似淘X的雪藏水餃。
玉子豆腐都係例牌野啦,味道正常,不過得兩舊實在太少了!
金菇少到淥完都唔見晒。

片頭$8得四粒,都幾貴喎!
不過質素算唔錯,爽口唔腥無碎骨。
八爪魚滑 ($10), 份量少。
用隻匙羹畢出四舊。
質地淋,完全唔彈牙。不過有八爪魚粒。

至於唐生菜同西洋菜呢...
西洋菜唔當做,味帶苦;洗得唔夠乾淨,有小昆蟲。
明明叫唐生菜,唔知點解俾咗油麥菜我,O咀!

不過算啦,唔會太老,烚淋D都OK好食嘅!

埋單$104,唔算特別平啦!不過夏天打吓邊爐都OK啦!
冬瓜盅湯底
冬蔭公