2019-03-19 71 浏览
今日同朋友過旺角買嘢,見肚餓餓地,醫飽肚仔先,朋友中意食辣,而我又係無辣不歡既,於是我地就決定去食老川皇。我地叫左四個餸,分別就有酸菜魚𓆟、樟茶鴨🦆、辣子肥腸同蒜泥白肉。 酸菜魚𓆟魚肉好滑,而且冇細骨,最怕食魚好多骨😐酸菜,十分爽口,而且湯入面亦有泡椒,味道唔錯。蒜泥白肉,香氣濃郁,十分重口味,啱曬我呢種重口味人士。個白肉同青瓜絲一齊放入口,口感唔錯,配飯一流👍🏻辣子肥腸有驚喜,睇到有好多既乾辣椒同花椒一起炒,肥腸有炸過,好鬆脆香口亦都好入味,跟住就係壓軸既樟茶鴨啦,一上臺就已經聞到好香既煙熏味,隻鴨肥瘦程度既好,食落口,油脂既香氣和煙燻既味道一齊系口入面融合,而且係會覺得越食越香,我認為係脂肪充分將鴨既煙燻味帶出黎。同時,鴨既賣相唔差,個顏色都令人食慾大增,色香味俱全。
2019-03-18