2011-10-12
04/10外出食飯後,回家途中想食芝麻糊,於是係元朗一間叫 "聚首一糖" 既甜品店買一碗芝麻糊。我落order俾錢時聽到個店員問廚房夠唔夠芝麻糊,廚房就話應該夠。咁我不以為意,後來,到我見佢將我碗芝麻糊由廚房拎出黎時我就覺得好奇怪,點解得半碗既!?(如圖) 於是我就問個店員,佢就答我話"就係得咁多,就算堂食都係咁多"。眼見我之前見到另一個人買外賣,佢既外賣碗同我果個一樣size,但佢果碗就起碼八成滿。我再同個店員講 "呢度得一半咋喎",佢仍然話係得咁多,當時我見佢咁厚面皮話係得半碗咁多,而我已經一早俾左錢,所以我都唔想同佢再爭論落去,拎左呢半碗芝麻糊走。呢次係我第一次幫襯佢,亦都係最後一次。我打呢篇食評唔係為左果十幾蚊(十三蚊芝麻糊加一蚊外賣碗),我俾左錢就唔預佢會退返錢俾我,我只係唔滿意佢果種態度同手法,佢咁樣同呃人一樣。你d芝麻糊賣到尾,份量唔夠一碗,你同我講一聲唔好意思解釋返,我只會覺得我唔好彩,亦唔會覺得間店唔老實。但相反而家你insist個份量係得咁多,我就覺得你係呃緊我,我就只會幫襯唯一呢一次。至於碗芝麻糊既味道如何,我覺得不過不失,味道淡左一些,冇嘜芝麻味,呢個價錢都算成
至於碗芝麻糊既味道如何,我覺得不過不失,味道淡左一些,冇嘜芝麻味,呢個價錢都算成正比。呢度既芝麻糊比較元朗其他甜品店既芝麻糊可能差一些。
大家睇完呢篇野,一定有唔同既意見,我只係講返我係呢間甜品店既經歷,只於呢間甜品店值唔值一試,大家可以自己衡量喇。
PS. 元朗應該有一間食店既名係同呢一間同音,我幫襯呢一間係 聚首"一"糖,至於另一間係聚首"壹"糖,請大家唔好誤會。