2022-08-24 66 浏览
數數手指,蟲二🐛開業好幾年,一直穩坐唔少身齷朋友嘅旺角cafe 三甲之列。唔需要名貴食材或山珍海味,醉翁之意不在酒,蟲二主打嘅係日和料理「一汁三菜」,即日式定食般嘅套餐。其實「一汁三菜🍱」係日本家庭嘅傳統飲食智慧,一碗湯再配上三道主菜及白飯,簡簡單單經已健康又滋味🙌🏻。當日嚟到叫咗最愛嘅原條蒲燒鰻魚套餐,店員話小菜方面剛好轉上了新食材,變成木耳炒豆乾及雞脾菇,豆乾結實有豆香,配上簡單調味,清炒都好食!至於米飯就跟從餐廳嘅建議食法,圥飯米飯與主茶,到𠠬下一半米飯時再倒入由🐟鰹魚+松茸姬製成嘅湯,搖身一變成為茶漬飯,加埋個日本生食級雞蛋🥚,拌勻食又係另一番風味!最後甜品必點係招牌嘅pancake,雖然有麻薯夾心但食落完全唔會覺得heavy,反而夾住伴碟嘅生果同脆米一齊食仲好開胃,topping 嘅係半溶嘅牛乳雪糕,三者配合等啱啱好💯。 飲品方面嘅櫻花忌廉草好IGtable,粉粉嫩嫩望到都覺得治癒,而熱朱古力適合蟻蟻人,入口甜絲絲,口感醇厚。