2018-11-01 38 浏览
一向鍾意打邊爐嘅我,近日同同事傾開計,話呢間火鍋店二百零蚊有好多海鮮食,咁又點可以唔黎試下?餐廳位於青山道,由地鐵站行過黎只係需要幾分鐘,相當方便。餐廳分三個時段入座,由於要等朋友放工,就揀咗八點半至十一點,我地八點三去到,門口已經有好多人等緊入座,好彩我地有訂位。火鍋有三款湯底選擇,再自選八款海鮮及六款配料,鍾意食乜就揀乜。由於我地都喜歡蕃茄湯,當然二話不說就揀呢個蕃茄濃湯底脆米泡飯套餐,湯底有大量蕃茄及薯仔,相當足料。海鮮我地揀咗海蜆、肉蟹、鮑魚、扇貝、蠔、鮮魷及貴妃蚌,海蜆鮮甜無沙,肉蟹夠厚肉,亦有唔少膏,蠔雖然唔係好大隻,但味道鮮甜唔腥,鮮魷肉質爽口彈牙,淥一淥就食得,每一樣都好新鮮。另外六款配料揀咗西班牙梅頭肉,豬肉丸,雞件,粟米,響鈴及烏冬,西班牙梅頭肉肉味濃郁,切得夠薄淥一陣就食得。雞件夠滑,粟米都香甜,但因為需要較長時間淥,建議餐廳可以早少少上。響鈴即叫即炸,浸滿湯後食非常好味。食晒所有配料後,店員原本準備上脆米泡飯,但係我地已經太飽食唔落了。埋單每人二百蚊,有海鮮有肉有菜,真係非常抵食。

響鈴即叫即炸,浸滿湯後食非常好味。