2017-02-23
上個星期去左同屋企人探親戚,但係住KT既我,對於屯門真係諗都唔敢諗.. 因為真係好遠好遠, 如果我既另一半係住咁遠,我諗熱戀期過後,再沒有精力同毅力一齊 哈哈 不過去到屯門原來依家開左個都幾大既商場,叫做「VCITY」,裡面有超多我好鐘意既品牌,BEAUTY, FOOD 乜都有,感覺好似去左另一個CWB咁費話少說,因為我同屋企都想輕食一下,再去探親戚,始終我地都搭左好耐車,梗係要搵D食物黎補充下自己既體力 哈哈 所以我地行下行下就去左呢間餐廳到食,價錢適中同合理。我地一入到去,成個感覺就係好HONG KONG VINTAGE STYLE, D裝潢好似係60/70年代既感覺,我阿媽單單係睇個餐廳既牆都睇左好耐,感覺好有回憶。我地叫左2樣野SHARE黎食,因為其實一陣探親戚仲要再食呢... 哈哈我地第一樣野叫左「 芝士豬頸肉撈麵($50)」,雖然感覺呢個麵好似好普通,自己一個係屋企都可以煮到,但係諗諗下自己一個人係屋企又點會咁有心機整呢D,心血來潮就叫左呢個黎食,味道都唔錯,但係一定要趁熱食,因為個撈麵開始凍既時候,上面個芝士都會開始凝固,所以記得要趁熱食。另外,撈麵上面既豬頸肉有3-4片
我地第一樣野叫左「 芝士豬頸肉撈麵($50)」,雖然感覺呢個麵好似好普通,自己一個係屋企都可以煮到,但係諗諗下自己一個人係屋企又點會咁有心機整呢D,心血來潮就叫左呢個黎食,味道都唔錯,但係一定要趁熱食,因為個撈麵開始凍既時候,上面個芝士都會開始凝固,所以記得要趁熱食。另外,撈麵上面既豬頸肉有3-4片左右,同埋都幾厚,芝士、豬頸肉、撈麵 呢3個配搭真係唔錯啊
瑞士汁雞翼通粉,再配炒蛋及多士又係一樣懷舊既菜色,本身無諗住叫呢個通粉,但係見到隔離台見到好滋味,我地就決定都叫埋。 個瑞士汁雞翼又真係唔錯喎,同瑞士茶記有得揮! 不過如果個炒蛋有種半生熟,加牛奶變滑蛋就更加好啦 哈哈,我真係想得太美好了!