2017-06-05
Booked 左lunch 12點半,黎到已經有9成入座率,個場都幾逼。頭盤都係Salad/ cold cut 果d,不過多左幾款泰式沙律,味道正正常常,見到有人拎泰式海鮮沙律真係做得出只夾海鮮兩個字,佩服海鮮主要都係長腳蟹,青口之類,唔腥算新鮮,但蟹腳咸到唔想食⋯海鮮Refill 都算快既今次主題應該係泰國菜,除左沙津仲有熟食同冬蔭公。熟食有個煎魚,魚肉嫩口味道又少少酸辣,零舍開胃,可Encore之選至於冬蔭公,見佢keep住煲無咩人拎都Feel到伏伏地,點知真係又咸又酸,飲左一啖唔想飲味道堪稱經典至於魚生又係好standard,有Encore三文魚同鮑片⋯熱葷有六款,大路野,有菜、炸魚手指,羊鞍等,味道一般,一般都唔想影,所以我真係無影。熟食另外有印度咖哩,我無食到亦都好少人食⋯點心有小籠包,蝦肉燒賣,入口係熱但蒸到小籠包一滳汁都無蝦肉燒賣同冷凍點心既味相差無幾餐包唔暖,中湯係蓮藕湯,西湯係粟米湯,味道你可以想象為茶記例湯。海南雞飯, 雞唔滑無味,骨有少少血水,要咩部位(胸/脾)記得講聲,個油飯偏淋同濕但完全無雞油既香味麵檔餸有魚蛋、牛丸、紅腸、豆卜,面有2款(油面/河),湯有辣(
麵檔餸有魚蛋、牛丸、紅腸、豆卜,面有2款(油面/河),湯有辣(喇沙)同唔辣。
喇沙味道頗香濃,不過配料就街邊貨式,如果想飲下湯,我會簡呢個多過上面講個冬蔭公
我自問都貪心,幾乎簡哂全部配料落生滾粥度(蝦,蜆,皮蛋等)都係無味⋯
早知就唔洗拎個牌俾佢,坐係度等佢上,辛苦waiter
拎左勁多花生都餸唔到碗粥,淡都不行。
終於可以講下有咩係比較值得食啦
德國腸同蜜汁燒火腿,前者香口多肉汁,後者燒得黎唔乾,隱隱約約食到蜜糖味。
臨完場叫左杯Latte,不過不失⋯咖啡有Latte,普通咖啡,Cappuccino 簡,都算係咁啦
最後最後,甜品區,算係回本位!特別係鐘意食雪糕既人
有成十款Movenpick 雪糕食,難得可以一次過試哂D味!
有Waffle,不過一次整得4個,多人果時要等下。我去果日Waffle 抹茶味,自己係上面放球朱古力雪糕,唔錯抹茶甘甘地,連埋d甜野,一冷一熱,Good match
其他生果呀甜品都係可食可唔食,比較好食少少係Blueberry Cheese Cake。
帶小朋友既朋友,呢度有個Candy corner放左唔少糖又安排左姐姐扭波波,唔知係咪日日有。
服務方面,預左多人(周圍個個用中銀優惠)服務係差D,加水收碟都要主動叫人。
人手其實唔係幾夠,有個廚師要同一時間睇麵檔,切魚生,切德國腸,真係辛苦佢。
雖則星期六Lunch 中銀買一送一,兩個人去平均一人唔洗$210,但我都寧願俾多少少食其他算。
買一送一都係一次就夠。