2013-07-23
昨晚,一心諗住口父母親大人出去試下D新野! 事關父親大人只愛住家飯,唔大出外用餐,更加好少食北京菜。諗住近近地帶佢去新達既北京人家試下啦! 看過食評都係好壞參半,所以盡管博一博啦。一早訂位, 原來分2段時間, 頭段6:30,第二段係8:30, 但無要求幾點要交台,所以我地選了6:30入座。未夠6:30已經有幾多人, 一心諗應該唔太差掛。可惜....我. 錯. 了。**我地點了個4人套餐 同開了支紅酒**【紅酒】無咩好酒既選擇,所以求其開了一平普通既紅酒用來配一下北京填鴨。 平價酒,不用評價也知有幾...“好”.【鎮江水晶肴肉】﹣ 這個冷盤沒有叫人驚喜,只是平平實實。沒有特別。加上鎮江醋完全唔得,一點也不香。【素鴨卷】﹣ 賣相不差,可以味道不是太好。要酸﹣不夠酸,要咸不夠咸。要清爽不夠清爽。 【蝦肉釀帶子】﹣ 這一個係整個套餐最好食既,起碼有味道。加上元貝同蝦膠同帶子好配。【松子黃花魚】﹣ 魚肉炸了之后, 仍然覺得好“梅”,好削,無咬感, 好似冰鮮魚去炸一樣。真的唔得! 賣相不錯,只可惜只有金玉其外!【海皇羹】﹣好生分水勾茨既感覺, 唯一既味道就係蛋腥? 還是魚肉腥? 也分得不太清楚了
**我地點了個4人套餐 同開了支紅酒**
【紅酒】
【鎮江水晶肴肉】
【蝦肉釀帶子】
賣相不錯,只可惜只有金玉其外!
﹣好生分水勾茨既感覺, 唯一既味道就係蛋腥? 還是魚肉腥? 也分得不太清楚了。
﹣以為這個係佢地既招牌菜會好D啦, 但係一樣過唔到關。皮同肉都無咩香味, 肉好乾身,完全沒有油脂香味。 配茶既青瓜同蔥都係無味既。個醬就只有一個咸字。最最最失敗既係個粉皮,難食到不能入口。只有一些乾粉味道,包在料外面,令到整體更加難食。
﹣ 連個白米飯都做得不好。過多水,好淋,加上白米飯沒有味道。
- 起茶真係好慢好慢,除了頭盤之外,其他都要等好耐。最后,明明說隻鴨係片比我地既, 之後,都係比O左另外一張台。比佢地激死。
- 有個侍應好細聲同口條不太好咁同我DADDY說了幾句說話, 我DADDY老人家,聽得不太清楚,再問佢講咩,佢就走了去。 其實佢係來通知我地佢在另外一邊幫我地分個湯。唉!都唔係問我地,而係通知我地? 佢自己揸主意得啦?!?!?!?
- 其實佢個心真係唔知去O左邊? 事關佢將個湯分比我地時, 在我地台邊,一邊同佢既同僚傾計,一邊落個湯上台,可惜佢又落又唔落咁。我地大聲叫佢先落好個湯先,之后才慢慢傾啦?! 佢聽到聽唔唔到。2個侍應,一男一女在我地台邊,手揸住碗湯在空中成分鐘。唉! 到底係咩世界?!