2014-10-27
其實我今天是有親人要過大禮, 我的父母已早在一個星期前訂定今天(10月25日) 中午12:15飲茶 (訂2圍) 和晚飯訂一圍. 呢條數點都幾千元la. 點知今天十二點去到呢間酒樓, 個酒樓知客話未有枱, 叫我等一等. 會優先俾枱你. 跟住過左12:15p.m 後, 我問她有枱未, 佢話仲未有, 我問她我們已訂了枱, 點解不留定2張吉枱用張咭寫住"留座"呢?點知個知客話星期六,日酒樓不會張咭寫住"留座", 我聽到即時好扯火, 你俾人訂枱但冇枱俾人. 我問她大約幾時可以有枱俾我, 佢話答唔到. 我心諗, 當初這酒樓的姓"黃"的經理不要接受我的父母的訂枱申請la.今天我屋人過大禮辦喜事, 但我和我的家人因為這個原因而沒有地方招待來賀我們的親朋好友. 我們真是好難下台和俾呢間酒樓破壞我們的喜事. 在沙田星期日十二點幾要找24個人的2圍大枱真是有難度. 最後雖然將難題解決, 但這個是一個十分不好的回憶. 也是因為這個問題我們最後連晚飯也不敢去這間酒樓食.我媽媽話呢間酒樓是做街坊生意, 我們是住在這屋苑的街坊, 見這酒樓新裝修完諗住去支持一下. 點會知道會預到D咁樣的服務. 真係一世難忘. 而呢個
我媽媽話呢間酒樓是做街坊生意, 我們是住在這屋苑的街坊, 見這酒樓新裝修完諗住去支持一下. 點會知道會預到D咁樣的服務. 真係一世難忘. 而呢個服務 (星期六,日酒樓不會張咭寫住"留座"), 即是沒有留座, 但酒樓俾人訂座但沒有枱給客人入座, 這是絕對不能接受的.
在有生之年我相信也不會再去這間酒樓, 如睇了這段意見的人, 是要去訂枱做gathering, 喜慶事等等....... 最好要諗清楚, 因為應該會沒有枱俾到已訂枱的人. 費事預到這事令自己勞氣和掃興.