2021-11-08
位於尖咀嘅婆婆珈琲屋,一入去見到店鋪裝修得好靚,鋪頭採用日式木系做主調,再加上枱上會放有小清新既花💐做擺設,打卡影相一流。🍽:四品料理,北海道牛乳芒果千層蛋糕食評:四品料理 $108四品料理可以簡三個冷菜加一個熱菜或者兩個冷菜兩個熱菜。飯團方面,A Day 叫左五目飯團,由於想食多d 熱野,就叫左兩個冷菜同兩個熱菜。冷菜分別係醬酒糖心蛋同馬鈴薯沙律,而熱菜就叫咗婆婆咖喱同蒲燒鰻魚。五目飯團🍙:上網search 過五目飯團就係雜錦飯嘅意思,入面應該就加左牛蒡同紅蘿蔔絲,食落有少少既甜味,但整個飯團味道頗淡亦食唔到任何米香。醬酒糖心蛋🥚:賣相非常討好,蛋黃橙紅,中間會有少少軟心效果。食落有少少酒香,但醬汁味唔重,感覺唔係好入味,普通拉麵鋪既糖心蛋會好食好多。🤓薯仔沙津:好普通既薯仔沙津,可能為左擺到一個靚靚嘅圓形造型,所以口感都非常紮實,但都冇左綿密嘅口感🥺婆婆咖喱:入面有雞肉,薯仔同蘿蔔,食材比得都好足👍👍但可惜雞肉冇咩味道🤭🤭。咖喱嘅味道甜甜地,係好熟悉,自己屋企都可以用日式咖喱磚整到既味道🤭🤭蒲燒鰻魚:醬汁入味,口感軟身,正常水平。甜品:北海道牛乳芒果千層蛋糕 $52🥭甜品叫左芒果千
🍽:四品料理,北海道牛乳芒果千層蛋糕
食評:
四品料理 $108
四品料理可以簡三個冷菜加一個熱菜或者兩個冷菜兩個熱菜。
五目飯團🍙:
醬酒糖心蛋🥚:
薯仔沙津:
婆婆咖喱:
蒲燒鰻魚:
醬汁入味,口感軟身,正常水平。
甜品:
北海道牛乳芒果千層蛋糕 $52🥭
甜品叫左芒果千層蛋糕。值得一讚嘅係甜品唔會好甜,中間嘅cream 夠細滑,面頭既醬汁都有好多芒果茸,食落味道唔錯👍👍
總結:以個係一個打卡好靚嘅地方😊
環境:🌕🌕🌕🌕🌑