德福閣

Stanford Café
星期日去左仕德福酒店既德福阁食个自助午餐,每位$258包加一。仕德福酒店本身系一间几新既酒店,搭lift去德福阁要按M字。德福阁既自助餐食物放系一张长长既枱,食物有刺身,寿司,沙律,冷盘,热盘,面包,汤,甜品,水果同pancake。餐厅既一边有雪糕柜同自助饮品,另一边有香草烧西冷同粉面档。每人包四只生蚝,超大只而肥美又新鲜,好耐冇食过啲咁好食嘅生蚝。刺身有4款,分别系八爪鱼,三文鱼,吞拿鱼粒,同立鱼。三文鱼最肥美,其他可以啦。冻海鲜有冻中虾同加拿大青口。冻中虾虾头有少少膏,味道可以。寿司有鳗鱼寿司,帆立贝寿司,三文鱼寿司,同熟虾寿司。鳗鱼寿司同帆立贝寿司要把握机会趁见到就好攞,质素正常,旧饭好饱肚。仲有日式冷面,中华沙律同螺肉。沙律吧有粟米粒,红腰豆,车厘茄,鲜青瓜,杂法国生菜。冷盘有好味既黑松露蛋沙律,麻辣木耳丝,菠萝鸡沙律,真系酸嘅柚子莲藕片, 烟三文鱼同杂冻肉。热盘有海南鲜鸡,泰式炒杂菜(应该系虾酱炒,我食左好多补充蔬菜量),榨菜肉丝炒面,和风牛肉,唔错既葡汁焗青口,味道几好而肉质唔韧既菠萝咕噜肉,鲜草菇扒玉子豆腐,猎户鸡球,香煎鸭胸配黑车厘子汁,古法蒸龙脷柳,同双色芝士焗薯角。

德福阁既自助餐食物放系一张长长既枱,食物有刺身寿司,沙律,冷盘,热盘,面包,汤,甜品,水果同pancake。餐厅既一边有雪糕柜同自助饮品,另一边有香草烧西冷同粉面档。
生蚝
刺身,冻海鲜

冻海鲜有冻中虾同加拿大青口。冻中虾虾头有少少膏,味道可以。
寿司,沙律
红腰豆,车厘茄,鲜青瓜,中华沙律,刺身
冷盘
鲜青瓜,泰式炒杂菜,麻辣木耳丝,黑松露蛋沙律
热盘
香草烧西冷,菠萝咕噜肉,泰式炒杂菜,葡汁焗青口,海南鲜鸡
古法蒸龙脷柳,泰式炒杂菜,鲜草菇扒玉子豆腐,菠萝咕噜肉,香煎鸭胸配黑车厘子汁,猎户鸡球
热盘
香草烧西冷个样同个名牌好似有啲唔同,其实似牛肉,虽然好瘦,食落都唔算鞋。
香草烧西冷,粉面档
粉面档有张纸仔比你自己拣钟意食既配料,包括米粉,油面,肥牛,鲜虾,豆卜,小鱿鱼,炸鱼片,烚蛋。汤底有清汤同喇沙汤拣。
中式汤
汤有两款,一中一西。面包唔系附近,要去热盘附近攞。中式汤系玉竹,南北杏,薏米。呢个好饮,健康无味精,可以encore。西汤系白菌忌廉汤。然后有冰冻凉粉,个糖水似系斋糖水
水果,朱古力喷泉
水果有西瓜,哈蜜瓜,同菠萝。哈蜜瓜特别好味。水果啫喱卖相好靓。
水果
朱古力喷泉配料有棉花糖,青提子,哈蜜瓜。青提子特别新鲜同大粒,都好甜!哈蜜瓜又甜又多汁!
甜品
甜品有合桃朱古力班尼士(合桃好足料),香芒雪花慕丝饼(好味,芒果味香而慕丝好味,全场蛋糕最好味系佢),士多啤梨朱古力挞(挞底系朱古力,上面加左吉士,再加半粒士多啤梨),杞子桂花糕(完全唔甜),法式马卡龙(至少有六款口味,系迷你size,算脆口,味道较甜,唔可以食咁多),法式焦糖炖蛋,
甜品
好滑既牛奶布丁,日式和菓子(我试左一粒,入面有豆沙馅),杂果啫喱。
香芒雪花慕丝饼,合桃朱古力班尼士,杞子桂花糕,士多啤梨朱古力挞,法式马卡龙
日式和菓子,牛奶布丁,雀巢芒果雪糕
班㦸同上次好似唔同左,感觉厚重左,今次只系食到两份就够啦。
班㦸
班㦸
配料有香蕉,提子干,杂果,柚子,梛丝,杏仁片。可以拣朱古力酱,士多啤梨酱或者忌廉。我钟意自己加雪糕一齐食,热辣辣同软淋淋既pancake加埋冰冻融紧既雪糕同埋梛丝+杏仁片同时放入口,超正!
班㦸+雪糕
班㦸+雪糕
雪糕
雪糕系雀巢,有朱古力,芒果同云呢拿口味,仲有雪米糍。
自助饮品
自助饮品有维他命水,苹果汁同咖啡,任饮。

老老实实,食物方面就唔多选择,又唔系贵价野,不过胜在乜都有啲,限量生蚝质素就超值。座位舒适,完全唔洗同人逼同赶头赶命。我哋都食到好饱,晚餐都悭返。
2021-09-12
生蚝