2021-01-21
大越我覺得是河畔花園 花園城一帶做越菜做得頗出色的一家。當鄰近博康乙明邨 只剩下清一色的連鎖店,大越 的確是我會 回頭又回頭的餐廳, 食物款式不斷推陳出身, 例如冬天到, 一人越式火鍋應市上場, 當然還有 四季都啱食的海南雞飯 或是越式咖哩雞, 各種檬粉 ,越式蕃茄牛腩湯河等等, 一年四季 無論任何日子都會啱食。一人火鍋套餐98一支公黎打邊奴 都唔使怕,因為牛肉份量勁多,滿滿的都是牛,不用怕同人爭食, 自己食就最滿足。安格斯牛頸脊片肉質鮮嫩爽滑,脂肪較少。 有咬口而且肉味濃郁。新鮮牛腩片肉多又帶點筋,有嚼勁。打邊奴一流。牛丸牛柏葉什錦時蔬份量超多,牛丸 爽彈有咬口, 雜錦時蔬最不得不提的是自家蘿蔔,已用牛湯煮得入味,你我都會愛。底下還有大量河粉,包飽到 撐住個肚離開。大越牛皇湯不得不提湯底牛皇湯,味道濃香而不過咸,用來灼牛肉,可以讓牛肉鮮味昇華。大越海南雞飯68一人打完邊爐當然要叫外賣比埋屋企人。海南雞飯雞肉份量都多,份量也不少,海南雞咬落皮爽肉滑, 雞肉已經去骨, 飯有雞油香,但不會太肥膩,停唔到口清沅扎肉蒸粉包嫰滑而有米香的粉皮,內裡包住豬肉碎、爽口本耳絲、冬菇粒同蝦米等等。面頭仲
一人火鍋套餐98
新鮮牛腩片
肉多又帶點筋,有嚼勁。打邊奴一流。
牛丸牛柏葉什錦時蔬
底下還有大量河粉,包飽到 撐住個肚離開。
大越牛皇湯
大越海南雞飯68
一人打完邊爐當然要叫外賣比埋屋企人。
清沅扎肉蒸粉包
嫰滑而有米香的粉皮,內裡包住豬肉碎、爽口本耳絲、冬菇粒同蝦米等等。面頭仲有扎肉片、炸蒜片同蔥油,材料簡單,但夾埋超好味。