2014-08-18 3945 浏览
無來一年多, 聽講新裝修是最新才搞過的, 自已則連工作嘅公司都轉埋了, 一年多的變化可真的大了, 這裡的新格局看上去光亮了, 尤其是Window seat剛巧我們就被安排座window seat , 而自已在6點半到達現場剛剛好趕得上欣賞那短促的餘暉, 那天天色超清, 夕陽照射在遠處商廈反射出金黃色忽然之間腦內閃過近藤真彥的幾句”夕陽之歌”感覺是傷感的, 因為好自然聯想到中森明菜再而梅艷芳, 3個似乎都是在悲劇中出現的角色, 消失於時間漏斗的細沙之中, 沒有對錯只是在某個特定時間軸上各自劃上他們的記號, 在今天經常有人會問:為了這個你可以付出多少=去到幾盡 ? 而他們當時,在那個80年代他們表現出的是拚死地爭取過而結果是種種原因還是無法找緊, 而時間即日復日的漸進式沖擦掉他們的痕漬!新店當然服務員也是全新的, 大部份都是20以下或者剛剛夠20歲, 服務算是勤快但動作/表情當然有點青澀, 食物方面大致同年多前的差不多, 少了西式即做的海鮮湯, 但鵝肝多士仍舊有做, 不停的煎鵝肝, 如果自已是那個廚師一定討厭死, 因為呢個位好大油煙, 一邊煎緊鵝肝另一邊又用油煎埋多士重可能係牛油添都咪話唔
新店當然服務員也是全新的, 大部份都是20以下或者剛剛夠20歲, 服務算是勤快但動作/表情當然有點青澀, 食物方面大致同年多前的差不多, 少了西式即做的海鮮湯, 但鵝肝多士仍舊有做, 不停的煎鵝肝, 如果自已是那個廚師一定討厭死, 因為呢個位好大油煙, 一邊煎緊鵝肝另一邊又用油煎埋多士重可能係牛油添都咪話唔討厭, 所以做這個位的都是後生廚師居多,
香煎鵝肝
件鵝肝好軟滑但件多士就有少許變淋咗身, 太座都有同感, 而凍鵝肝&鴨肉醬則攞咗番來搽麵飽, 非常之好的搽醬,
凍鵝肝&鴨肉醬
鵝肝完全豐腴, 鴨肉醬亦有相當多嘅鴨肉而非多肥油, 餐飽只試咗兩個 ,一個普通的麥飽另一個墨汁飽, 質地OK嘅, 海鮮方面試咗蒸鮑魚/ 熟蝦 / 煙三文魚,
蒸鮑魚
種類大致只有三類
除咗飽魚比較似擦子膠之外, 其餘兩樣都幾鮮美的, 魚生/壽司位今次無試, 湯試了個”燉湯”個湯好甜內裡有些瘦肉粒,肉粒似乎有底味的,
燉湯比去年的差
今次最好味的還是燒牛肩肉, 因為是等廚師將牛肉切至差不多中間才去拿,
右牛, 中間羊脾, 左火腿
燒牛肉, 烤蔬菜也很不錯呢
所以絕對是半熟牛肉, 肉質好軟好滑沒什麼渣, 豬的火腿則爽脆而味清, 中式嘅蒸魚雖然客人攞得好快但酒店方面也補得很密,
魚蒸得剛好所以肉仍然很有質感, 义燒好好食,
义燒-正
沒有過甜肉質雖則偏瘦但也有些脂妨, 蝦多士是第一次見在這裏出現的
蝦多士在這類型自助餐第一次見
, 這種餐廳做的蝦多士自然不會好像街外那些餐館那樣就住刎蝦膠啦, 蝦多士的厚度嘅2/3都是蝦膠, 勁呀!所以似係食緊炸蝦膠多過多士了, 炸功相當好全部蝦多士一個色,還有一個即場炸天婦羅可惜當晚太多品種可選擇,
天婦羅looks good
未能吃到天婦羅了, 而當天太座及少婦A兩公婆都各自遲到, 自已早到了但又唔想其他人未到就食到一枱都係咁, 正在掃描食檔之際, 發現有個位置放了分別裝在小碗的牛肉湯?! 內牛肉碎/菜/一舊蒟葯絲/ 用日式甜醬油汁浸住, 有菜有肉碎都幾清怡下嘅開胃小食!
和牛肉汁!
龍蝦SOBA
牛肉證書?
可惜講老實D牛肉碎真的很碎, 或者因為這些和牛脂肪多, 過熱後脂肪溶掉剩下來的肉碎不多而已! 那些碗旁邊效着一個牛肉的來源証明, 寫明牛肉是來由岐阜縣的飛彈牛, 肉質属第五等級, 即是高定低唔清楚不過算有肉味囉以咁少份量來計, 開胃菜還有很有小杯裝住的, 其中試了一款海葡萄沙律,
海葡萄沙律
海葡萄口感特別但一般會有少少海水腥味,不過食之前要將面的海葡萄同底的沙律菜撈勻才好食, 因為沙律汁集中在底,由面食落底的話會是面的海葡萄無乜味只有食到底的沙律菜才有一點沙律汁嘅味,浪費了整個小食! 其他的小食還有龍蝦SOBA 呢個會有SOBA醬油在旁邊任斟, SOBA雖則是預先COOKED但又唔覺淋晒嗰種口感, 算是有驚喜, 反而龍蝦肉質地一般龍蝦味不濃可能係那種COOKED LOBSTER/ 烏冬, 海膽沙律杯/ 豆腐蘑菇/ 響螺沙律/ 香芒撻等, 熱的小食有芝士煙肉焗蠔,
芝士煙肉焗蠔
蓋面的芝士同煙肉太豐富的緣故裏面粒蠔仔食咗都唔係好覺, 如果想食真粒蠔仔的話建議面還面食, 底還底食! 沙律試了一轉菜類當然是新鮮
熟食沙律
炸鱈魚
印度燒雞
Masara Lamb
清真素食拚盤
, 當日的芝士有4-5種(Camembert/ Petit Gros Lorrain/ Bourbon / Chedder / Edam )全部都試過,
Petit Gros Lorrain/ Bourbon CHEESE
全部都好好食只要你是喜歡吃芝士的話,其中以BOURBON cheese又最好味,可能因為這是一種混合了bourbon酒及其他一些廚師們各自配方的一種芝士抹醬, 可以是用忌廉芝士去做又可以用sharp cheddar cheese, 可以加入mayo , 做法非常之靈活亦相當有彈性, 要幾好玩有幾好玩的一個醬, 配芝士食的餅乾也有三種 (chackers/ gala checkers/ water biscuit)還有乾菓麵飽, 鮮提子, 乾果仁, 果醬, 可見餐廳方面相當看重這個corner! 甜品corner有即做華夫餅/ 雞蛋仔,橙酒Crepe
華夫餅/ 雞蛋仔,橙酒Crepe
3樣都沒空間試但少婦A個Honey則幾捧場, 攞咗幾次雞蛋仔重話幾好食, 外脆內面還有層海綿體夠軟熟咁講, 西餅類以芝士蛋糕最好味, 夠芝士味之餘又唔會死實, 其餘的都是一般啦! 雪糕用的則是瑞士出品的MOVENPICK食咗三味, 雲呢拿/ 朱古力/ 士多啤梨,
MOVENPICK雪糕
芒果奶凍
最好味的是芝士餅
吉士拿破倫
雲呢拿最香滑但好甜, 其餘兩款質素品唔差, 至於啡/茶則是一杯, 咖啡一杯無話可說但茶只一杯似乎有點吝嗇了一點, 一壺都似乎不為過吧!當日看漏了眼, 原來4個人來用白金HSBC咭付款,餐廳方面是會送免費餐酒的, 他們沒有在我座下時提過只是在一張宣傳單張上印有, 但如果餐廳方面能夠多一點用心去推介這類型優惠, 其實店方並不會有損失, 因為某些客人一晚飲上幾支酒的比比皆是, 同時亦可能是令某些客人再臨的引子,整體食物係滿意嘅, 環境感覺也舒適了, 服務方面可能還在一個適應當中應該還會有所改善吧!
2014-08-08
香煎鵝肝