2010-06-09 348 浏览
在舊公司, 下午同老闆食飯總離不開鏞記與Bankers Club, 離開了舊公司, 老細仍不時相約我地一班舊同事食飯聚舊, 地點都係老地方 - 鏞記或Bankers ClubBankers Club是會員制, 入會要求不得而知, 因為我暫時也不是銀行家, 中環很多會所, 門檻高的我只去過Bankers Club, 暫時無從比較, 不過Bankers Club位置在中環心臟地帶Landmark頂樓, 入門之後還要再上一層才到餐廳, 有私人房間(應該)還有大廳, 我只去過大廳, 大廳能望維港跟國金, 聞說煙花之時常有銀行家book位欣賞, 整個餐廳都是英式設計, 俾人一個高檔感覺之餘又不失優雅, 是我去過既餐廳其一最好的其實Bankers Club價錢只是鏞記貴少少, 以會所黎計其實絕對唔貴, 相信如果我係會員也會當這裡是飯堂, 而且就算係普通菜式都好美味, 當日全由老細發牌, 我地只是坐下, 望住維港跟國金, 一邊大快朵頣一邊閒話家常先來一客炸子雞, 蝦片是紅色跟綠色, 跟炸得金黃色的炸子雞放在一起連賣相也講究, 雞炸得剛好, 不油膩之餘更係皮脆肉嫩, 雞皮中間的肥油已經處理去掉, 雞肉

先來一客炸子雞, 蝦片是紅色跟綠色, 跟炸得金黃色的炸子雞放在一起連賣相也講究, 雞炸得剛好, 不油膩之餘更係皮脆肉嫩, 雞皮中間的肥油已經處理去掉, 雞肉炸得微濃吃起來更香, 雞味香濃不點醬油更好味

蘿蔔清湯腩不比鏞記遜色, 清湯用了不少材料煲, 很甜, 連帶蘿蔔也很甜, 蘿蔔沒渣, 是高水準之作, 相比柱侯汁, 清湯更能帶出牛味, 這裡的牛腩部位跟鏞記的是不同的, 但各自各出色, 吃過這裡跟鏞記的清湯腩之後, 我每次吃牛腩也在回味兩邊的牛腩呢

是日叫了三碟菜, 先來一碟上湯西蘭花, 食得Bankers Club, 食材新鮮程度當然不用懷疑, 上湯浸西蘭花, 上湯有味, 西蘭花上面的火腿絲有淡淡的咸味, 令到這味清湯不至於太清, 普通不過的一味也能煮出鮮味

第二道時菜是鴕鳥肉炒西蘭花, 鴕鳥肉炒得嫩口不過老, 西蘭花火喉炒得剛好, 這邊的西蘭花跟清湯又是不同感覺, 獻汁味道適中, 整體配搭不錯

金銀蛋時菜是standard, 咸蛋咸味適中, 喜歡佢既大量蛋白, 撈飯正好

一向覺得熟炒三文魚不是很合口味, 意外地這裡的三文魚炒蛋很不錯, 普通一碟炒蛋因為用上三文魚即時增加矜貴度, 蛋炒得滑還有蛋汁, 三文魚雖熟但不鞋, 兩者都是師傅鑊鏟功夫既表現

因為不夠飽再追加了一客叉燒配海蜇例牌, 叉燒微暖蜜味濃, 肥瘦適中, 海蜇爽口, 麻油味香, 兩者都是我的最愛, 全碟基本上也是由我包底

甜品點了芒果布甸, 用芒果汁伴碟, 芒果汁再伴士多啤梨果肉, 芒果汁的酸正好中和布甸的甜味, 本想再來一客蛋白杏仁茶, 因為同事食過話好, 但當真不好意思, 還是留待下次有機會再試好了

直到現在, 在Bankers Club數次用餐情況還是記憶尤新, 食物質素好之餘服務環境更加值滿分, 如此質素, 味道服務抵食我都會俾滿分, 是我暫時唯一一間滿分餐廳, 所以雖然用餐時間是一年多之前, 也非寫這食評不可, 希望未來有機會再來品嚐其他美食吧
炸子雞, 皮脆肉嫩
蘿蔔清湯腩, 不比鏞記遜色