2022-09-28
King Ludwig德國啤酒節又嚟喇 已經係第20屆啱晒約埋一班朋友飲飽食醉買左「啤酒節通行證🔖」一張證可以換10杯500cc既啤酒唔一定要一個人飲哂 可以同朋友share飲仲可以分開幾次去唔同餐廳飲又得🍻餐廳提供多款啤酒 當然德國啤酒係重點啦除左有大家成日飲開既Stella Artois、Hoegaarden 仲有Maisel's Weisse、Löwenbräu、Leffe Brune我都飲左兩杯Lowenbrau飲落麥味比較濃 質地比較厚 值得一試.全晚最難忘係有主持人請觀眾上台玩遊戲鬥耐直手舉住2L啤酒連杯🍻💪🏻🏋🏻好耐無試過係餐廳食飯全場人咁有氣氛 一齊起哄一齊笑.餐廳紅磚牆 仲有由德國運黎既傢俬 夠哂氣派再加上餐廳職員嘅衣着、花園內嘅攤位遊戲佈置入到黎就好似置身於德國現場參加啤酒節.《脆皮燒豬手配椰菜頭炸脆薯仔》豬手真係稱得上皮脆肉嫩 一d都唔韌估唔到咁巨型嘅豬手都可以整到啲肉咁嫩口咬落去個皮真係「咯咯聲」係咪睇字都有聲有畫面呢仲要係飲下食下傾下成個鐘之後都仲keep到咁脆 高質!!.《德國香腸拼盤》啖啖都係肉 啱晒食肉獸 有唔同種類既肉腸脆口彈牙嘅腸衣裂開就爆發肉汁 帶
King Ludwig德國啤酒節又嚟喇 已經係第20屆
我都飲左兩杯Lowenbrau
飲落麥味比較濃 質地比較厚 值得一試
全晚最難忘係有主持人請觀眾上台玩遊戲
鬥耐直手舉住2L啤酒連杯🍻💪🏻🏋🏻
好耐無試過係餐廳食飯全場人咁有氣氛 一齊起哄一齊笑
餐廳紅磚牆 仲有由德國運黎既傢俬 夠哂氣派
再加上餐廳職員嘅衣着、花園內嘅攤位遊戲佈置
入到黎就好似置身於德國現場參加啤酒節
《脆皮燒豬手配椰菜頭炸脆薯仔》
豬手真係稱得上皮脆肉嫩 一d都唔韌
估唔到咁巨型嘅豬手都可以整到啲肉咁嫩口
咬落去個皮真係「咯咯聲」係咪睇字都有聲有畫面呢
仲要係飲下食下傾下成個鐘之後都仲keep到咁脆 高質!!
《德國香腸拼盤》
啖啖都係肉 啱晒食肉獸 有唔同種類既肉腸
脆口彈牙嘅腸衣裂開就爆發肉汁 帶有鹹香味
肉腸、薯條、薯蓉 配上冰凍啤酒 夠哂麻甩
不得不提嘅就係餐廳自家製嘅酸菜
微酸去膩就唔會怕食到好漏啦
《意大利布袋芝士薄餅 配酸忌廉、洋蔥、芝士》🍕
身為burrata cheese控⚪️諗到係諗就叫呢款pizza
布袋芝士非常巨型 啖啖濃郁芝士味
質感流質得黎似cream 可以當cream咁塗上塊Pizza度
令到乾身嘅餅皮添上juicy口感
淨係點左以上呢3份 已經足夠4-5個人食
食嘢食七分飽,仲有三分就梗係用啤酒嚟填肚
現場仲有特色小食 即叫即整的
有海鮮燒烤、麵包焗原隻火腿肩、風乾火腿芝士筒..等等
特別一提 花園空間感遼闊 好多客人都帶埋狗狗黎食飯
下次等我都帶埋狗狗黎先得🐶