2023-08-12 135 浏览
咁快又到一年一度嘅买月饼时间啦!今年依然选择奇华☺️喺湾仔食完中午,就顺便过嚟呢幢有三级历史建筑物内嘅奇华饼家选购今年份嘅月饼🥮一入门口就见到今年嘅联名月饼系迪士尼嘅主题😍米奇与好友系列,特别既灯笼月饼礼盒真系超好睇!!!里面分别有米奇蛋黄奶黄月饼、唐老鸭蛋黄奶黄月饼同钢牙与大鼻朱古力味香橙乳酪奶黄月饼(各两件)😘收银台处仲有已经拆开嘅雨遮和环保袋嘅展示品可以睇到(收银靓女睇到我喺影相仲会主动避开,实在贴心👍🏻)不过送礼长辈仲系买咗经典嘅御金奶黄同迷你余仁生陈皮豆沙😋🐇御金奶黄优雅简约嘅礼盒内,打开就见到每个月饼上都点有金箔,非常贴心有透明盖,避免压倒脆弱嘅奶黄🤣根据盒内小卡嘅方法,我比较钟意第二种,加热后,摊凉1-2分钟,软绵绵嘅奶黄搭配松化嘅外皮,更加多享受😋🥮迷你余仁生陈皮豆沙幼滑清甜嘅红豆沙,配以甘香醇厚嘅远年新会陈皮,健脾益气,入口甘甜。绝对送长辈嘅嘅最爱,毕竟享受每年一度嘅节日同事,最怕佢哋摄入过高🤣冇话,呢个我都几钟意,唔会好漏☺️咁当然山长水远过嚟湾仔呢家店就系为咗打卡!!!店内有以1:12仲原咗想当年嘅第一家上海街奇华店嘅模型,店内当年嘅陈列品全部都非常精致!仲有一个大玻

不过送礼长辈仲系买咗经典嘅御金奶黄同迷你余仁生陈皮豆沙😋

🐇御金奶黄

🥮迷你余仁生陈皮豆沙

咁当然山长水远过嚟湾仔呢家店就系为咗打卡!!!店内有以1:12仲原咗想当年嘅第一家上海街奇华店嘅模型,店内当年嘅陈列品全部都非常精致!仲有一个大玻璃柜以1:43展示咗昔日上海街店铺附近嘅六十年代街景,就同平时tvb嘅电视剧里面既景色差唔多,连人仔都超精致,表示大为震惊🤣🤣

墙上仲挂有当年嘅黑白照片和历史嚟源,也
都算感概一下历史悠久🤣1938,都快一个世纪老店啦~

店内除咗月饼仲有各种酥饼、婚嫁礼饼和面包等等~😋

横掂嚟一次,打卡选购两唔误,影咗掂多靓相💪🏻出嚟先发现两个门面中间夹著一条楼梯,上面系茶室同工作坊,望咗一下仲可以整月饼🤩揾日可以约朋友过嚟玩一下😘
外卖自取