2010-01-04
我家的傳統,就是每年聖誕新年定必要食自助餐!但之前去了旅行,廿幾號才開始搵地方。格勻晒格,計到盡,最抵而又有信心的都係 Cafe on the Park,因為有長者優惠 (家有2老嘛)!除夕要搵$400左右的酒店自助餐,真的不容易呀!自助餐時間為6:30 - 9:30pm,我地一行人7點到,環境有d迫,可能我臨時加多2位啦,但都好過有些人坐近門口呢!坐正燒烤物附近,缺點就係人來人往,但優點就係好方便,可以大碟大碟燒蝦咁拎返來。浦一坐低,就即食冷盤,可惜無生蠔的,令我感到點點遺憾。不過有長腳蟹、藍青口及大蝦,都幾新鮮,算補返數啦!之後,燒物傳來燒蝦的香味,我就拎一大碟返來,一人一隻!好好味,有蝦味又爽,encoure完再encoure!本身對肉就無咩興趣,但爸爸就拎了一大盤烤肉回來,牛扒、羊架、雞扒、雞串、燒雞、燒排骨!我嘗了一口牛,都幾有牛味,另外再拎了羊架,唔羶、好味,及一向鐘情的有骨腸!另外,當晚每人有一杯紅酒/橙汁,我揀左紅酒,入口easy唔dry,另外又每人送半隻龍蝦沙律,味道ok,大大舊肉的,鋪面的沙律好好味 。hehe 食完冷盤,肉食,沙律就轉攻壽司、剌生!壽司好好味,因為
[烤肉、燒肉都要排隊拎的,但因為我地坐隔離,一見無人就飄埋去落order,超方便]
食完冷盤,肉食,沙律就轉攻壽司、剌生!壽司好好味,因為係手握的,不會大舊飯,又不會硬的的,最喜歡腐皮魚子壽司。反而剌生就一般,得三文魚好味!
飲左個磨菇湯,幾creamy幾好味!另外,中湯有青紅蘿蔔同雞湯。
蒸籠點心方面,有鳳爪、蒸蘿蔔糕,最驚喜是有大閘蟹 不過無咩膏,可能過左季了。
湯粉麵就唔好味,淡而無味的!
水蟹粥就好味,但已經太飽了,要留肚食甜品。
熱盤選擇很少,會不斷refill但就無轉款,當中我最喜歡的熱盤係辣汁炒蝦,其次係賣相不佳的扇貝。
最後係甜品:
豆腐花,好滑,又可以片得好靚,唔似平時去食自助餐比人整到爛晒! (佢有咸、有甜的)
炒雪糕,姐姐仔好pro,好比心機,一d都無手軟咁炒呀炒!
即整pancake、waffle,唔洗排長龍,好好味!
tiramisui,難食,無咩酒味!
美式芝士餅,我覺得太重芝士!
雜果撻,好好味!
好飽好飽!
最最後去自助茶水度整左杯熱咖啡,很完滿的一餐呢!
食到9點左右,有位姐姐主動來幫我們影相,一張又一張,很nice。而整體服務也很好,酒店亦提供了很多節日玩具。食飽之後,老爸老媽同孫仔就玩得興高采烈,好有氣氛,嘈巴閉,仲搞到周圍紙碎,過晒鐘但都無趕我地走!抵讚!
可能大家食了很多蝦,成晚笑哈哈!
節日聚會,最緊要係大夥兒開開心心,熱熱鬧鬧!