2019-05-14 228 浏览
之前食過佐敦嗰間幾好食,順路過嚟荷里活都食返呢間鮮蝦柚子沙律 – 一碟有6隻蝦份量唔算少,食得出蝦係鮮蝦,但煮得有啲老。沙律菜夠新鮮,個汁酸酸甜甜好開胃,味道夠濃每一啖都食到有汁唔會好乾或者好淡蕃茄蟹肉湯檬粉 – 蕃茄湯酸中帶辣,同檬粉好夾,而檬粉當中又夾雜粗芽菜,食落有口感。蟹肉冇咩特別,但欣賞湯裡面嘅炒蛋碎,令成碗麵多咗一份甘香。配菜仲有薄切嘅扎肉同索曬汁嘅豆卜,鍾意食酸野嘅話必試咖哩牛腩煲配蒜蓉包 – 咖哩嘅椰汁味好重,牛腩同牛筋都煮到好稔好入味,蒜蓉包唔夠脆,否則整個配搭會更出色椒鹽花生苗 – 要形容花生苗呢種植物嘅話,其實外形似芽菜,豆嘅部分係一粒爆開嘅花生,根嘅部分比平時食嘅芽菜更飽滿,食落口感似菇。用椒鹽呢個烹調方法都幾聰明,因為花生苗本身冇咩味,椒鹽可以令佢更香口惹味金不換牛肉炒河粉 – 賣相真係麻麻,河粉雖然炒得夠鑊氣,但炒到一舊舊似乎落得唔夠多油,牛肉過老但唔韌(感覺似食牛肉乾…)
之前食過佐敦嗰間幾好食,順路過嚟荷里活都食返呢間