2007-07-09
(7/7/07)老公朋友聚會book了一個房,兩圍人,但serivice極不足o羅!幸好食物好食,補番數。\"上上宴\":六小碟:燻魚、醉雞、甜酸蝦、齋、牛展、海哲。頭三樣都好正,其餘的平平無奇。鴛鴦炒蝦仁,乾燒明蝦球+清炒蝦仁,大碟又爽口。鍋\"塔\"三鮮,帶子開邊釀入魚/豬肉,炸,雖有點腥,但特色可加。最欣賞的,上海蟹皇翅,滿滿的蟹膏味,還有豐富的魚翅及魚肉,真係從未食過咁足料、咁好味既蟹皇翅呀!竹笙煨上素,竹笙+瑤柱+白菜,在豐富的套餐\作點綴。炆肉燒油參,海參炆得夠腍之餘,仲非常入味!楊州乾絲,乾絲,係麵篩絲,配莧菜,是較清淡的一味。糟溜鮮海斑,醉雞味的獻汁淋在斑片上,最有特色係墊底仲有層燉蛋白!太好味喇!!!不過此時開始感到漏了。江南脆皮雞,炸完後再下蔥蒜作少許\獻汁,又一冶味之作。招牌炒飯,炒得一粒粒的,還很有鑊氣,可惜各人都吃不下那麼多了。蟹粉少籠包,感覺唔到蟹粉味,不過很多肉汁,合格的。煎八寶飯,估唔到甜品係薯不普通的八寶飯,豆沙唔太甜,配紫糯米,合晒我胃口。果盤的西瓜及哈密瓜,都好靚好甜呀!紅酒$57.5無乜油精成份,作佐食也算不錯。成個餐\的餸,汁多,而且碟頭很大,
鴛鴦炒蝦仁,乾燒明蝦球+清炒蝦仁,大碟又爽口。
竹笙煨上素,竹笙+瑤柱+白菜,在豐富的套餐\作點綴。
炆肉燒油參,海參炆得夠腍之餘,仲非常入味!
楊州乾絲,乾絲,係麵篩絲,配莧菜,是較清淡的一味。
江南脆皮雞,炸完後再下蔥蒜作少許\獻汁,又一冶味之作。
蟹粉少籠包,感覺唔到蟹粉味,不過很多肉汁,合格的。
果盤的西瓜及哈密瓜,都好靚好甜呀!
紅酒$57.5無乜油精成份,作佐食也算不錯。
成個餐\的餸,汁多,而且碟頭很大,所以十四人份量都得呀