2019-03-11 12 浏览
女朋友一直以來都唔係太好食日式拉麵,但對沾麵係情有獨鍾。今日帶佢食呢間金鶴拉麵,佢食完個雞湯沾麵後有讚無彈啊!因為尼間鋪係比較出名嘅關係,到差唔多晚上九點鐘都依然仲有好多人排緊隊。入到去見到餐廳裝潢設計高貴豪華雅緻又帶有日本風嘅感覺。雖然店舖睇落細細地,但係座位排列善用空間又一啲都唔迫。燈光舒適亦唔會有越食越眼瞓嘅感覺。今次我地坐係吧枱,可以睇住師傅烹調嘅過程,好有係日本食正宗拉麵嘅感覺。今次我哋嗌左一個拉面、一個沾麵同埋一份一份日式餃子小食。首先係介紹下黑蒜拉麵,麵質有軟熟得嚟有口感,黑蒜湯唔會完全掩蓋拉麵嘅原味。豚肉同雞肉嘅肉質細嫩嫩滑,湯底蒜香味濃。蛋仲有溏心蛋嚟,好新鮮嘅蛋,蛋黃部分香甜,個蛋白又唔硬,好好食🙈🙈之後要介紹嘅,就係香港特別特別少見嘅白雞湯沾麵。食完呢個白雞湯後真係返唔到轉頭😆😆真係好想echo😂😂 呢間餐廳主要就係主打白雞湯拉麵。但因為女朋友鍾意食沾面,於是就嗌咗出名嘅白雞湯沾麵。雞湯一直俾人嘅感覺都係好油膩嘅感覺,但係呢度嘅白雞湯呢其實係清甜得嚟又好香濃嘅雞湯味,而且一啲都唔油膩,係食得出用鮮雞湯熬出嚟,淨係用嚟飲都好正,沾麵食就更無得頂。食完個沾麵仲可以加湯

今次我哋嗌左一個拉面、一個沾麵同埋一份一份日式餃子小食。

之後要介紹嘅,就係香港特別特別少見嘅白雞湯沾麵。食完呢個白雞湯後真係返唔到轉頭😆😆真係好想echo😂😂 呢間餐廳主要就係主打白雞湯拉麵。但因為女朋友鍾意食沾面,於是就嗌咗出名嘅白雞湯沾麵。雞湯一直俾人嘅感覺都係好油膩嘅感覺,但係呢度嘅白雞湯呢其實係清甜得嚟又好香濃嘅雞湯味,而且一啲都唔油膩,係食得出用鮮雞湯熬出嚟,淨係用嚟飲都好正,沾麵食就更無得頂。食完個沾麵仲可以加湯變成拉麵食,又可以當湯飲添🤗

麵條好亦煙韌,好好咬。👍🏻👍🏻
沾面亦配有慢煮日本赤雞切片,切雞片凍凍地但都帶到熱食先有嘅鮮味,豚肉片亦做到軟硬適中,咬落去直接,好快可以咀嚼完,都唔會攝牙。

最後介紹埋個皮薄饀靚嘅餃子,呢個日式餃子面皮又薄又滑,底部香脆。內饀多肉但係又淋唔嚡,好易咬,口感同層次係暫時係其他餐廳試唔到😂😂

最後特別一讚係餐廳好細心有包獨立包裝嘅濕紙巾畀我地抹手,而且員工嘅態度好好,見到我哋冇水嘅時候亦都好樂意咁幫我地加添,餐廳有熱水同凍食水飲。