2021-11-04
天氣帶少少涼意,最好就梗係打邊爐或者食海鮮蒸鍋,今日就去咗小漁港海鮮舫呢間口碑相當好,專食蒸鍋海鮮既菜館,好多介紹推介一定要食$298套餐,超級扺食同埋好多野食,大胃王(即係我)都一定夠飽。菜館地址響太子荔枝角道,地鐵出左行6-7分鐘就到,門口好光猛,加上大大個魚缸養住好多新鮮海鮮,好易認,今日Book 左8:30,去到仍然座無虛席,好多客人都響門口等緊位,我哋等左大約10分鐘就入得,安排左我哋二人坐卡位,非常寬躺,坐得舒服👍🏻坐低點餐後,姐姐會叫你自選一枝飲品先,跟住就去醬料架自己調配你喜歡既醬料(芫荽,䓤,辣椒,蒜蓉,炸蒜……….樣樣齊,之後就可以返埋位等食,值得一讚服務超好,全程有姐姐幫你睇住蒸爐時間,夠鐘會幫你夾埋落碗,又會提埋呢樣要快食,凍左唔好食,真係好貼心👍🏻🍲海鮮蒸鍋套 餐$298 (星期一至四免加一)真係多嘢食度胃口細啲都搞唔掂▪️自選飲品🥤有汽水,啤酒,涼茶等飲品可以任均選擇,我哋就揀咗鴻福堂嘅銀菊露同埋鹹柑桔▪️餐前小食🫓(燒雞泡魚乾)開開胃口嘅餐前小食,雞泡魚燒得脆口煙韌,加埋沙律醬一齊食,送啤酒一流▪️時令刺身🐟分別有,三文魚,帶子,北寄背,油甘魚,同埋特大嘅甜蝦,
🍲海鮮蒸鍋套 餐$298 (星期一至四免加一)
真係多嘢食度胃口細啲都搞唔掂
▪️自選飲品🥤
▪️餐前小食🫓(燒雞泡魚乾)
▪️時令刺身🐟
分別有,三文魚,帶子,北寄背,油甘魚,同埋特大嘅甜蝦,二人份量都咁大盆,而且樣樣鮮味,好正💛順帶一提佢哋嘅Wasabi超級攻鼻,點少少就夠
Round 1 🐠🦐海鮮
▪️馬友魚~原來係咁滑,重好鮮甜
▪️鮑魚~爽口彈牙冇得輸
▪️海蝦~細細隻嘅海蝦,肉質爽脆
▪️蒜蓉粉絲蒸帶子~帶子原來好大隻,重好鮮甜,加埋粉絲吸哂啲帶子汁同埋蒜蓉一齊食超正
Round 2 🦞海鮮
▪️超大隻賴尿蝦~上枱嘅時候係仲識郁嘅,好新鮮生猛,好大隻啖啖肉,肉質鮮味好彈牙,新鮮即係新鮮
Round 3 🦪海鮮
▪️大蜆~大隻,多汁,冇沙
▪️生蠔~蒸到啱啱熟,蠔身好飽滿,好多汁
▪️青口~呢個就正正常常
Round 4 🦀海鮮
▪️超大膏蟹
呢隻蟹D膏多到滿寫,蟹膏好甘香,真係拍得住大閘蟹嘅膏,而且蟹肉仲好多,全晚我最愛呢隻蟹,第一名🤩🤩
Round 5🐔主食
▪️蟲草蒸雞
▪️烏東
主食係蟲草蒸雞加烏冬,雞調味剛剛好,
肉質鮮嫩,加上蟲草帶點藥膳味道,最鍾意,烏冬吸晒啲雞汁,好好味,平時對烏冬一般般嘅我,都食咗好多😂
🥬蔬菜時間
▪️粟米
▪️芋頭
▪️絲瓜
▪️日本小番薯
食咗咁多海鮮同埋肉一定要有啲蔬菜中和下,呢幾款蒸嘅蔬菜,不需加任何調味料,食返蔬菜嘅原味已經好好味
▪️海鮮精華排骨粥🍲
全晚嘅精華所在,一開始蒸海鮮已經喺度煲緊粥,所有嘅食物精華都流左喺呢煲粥裏面,期間姐姐又不停為我哋攪拌防止窿底,謝謝叮囑我哋幾飽都一定要食,不過其實已經好飽下😂
粥底非常綿,非常鮮味,不需加任何調味料,已經好好食,最後因為實在太多嘢食我哋都係食唔晒,亦唔想浪費,姐姐好好人幫我哋打包左,我估隔咗一晚會更加好食😋
▪️紅棗果子🌰
估唔到仲有甜品,呢個有啲似和果子,軟綿嘅糯米包住紅棗蓉,成粒都充滿紅棗香,仲要唔甜,我可以再食多幾粒😂😂
▪️整體來講真係物超所值,性價比超超超高,全部食材新鮮好食,好多海鮮都係即刻喺魚缸度撈出黎,點會唔新鮮,逢星期一至四仲要唔加一,呢個價錢,冇乜邊間可以做得到,一定要在回訪嘅店舖💛💛