2012-04-03
本人從來對菠蘿包都唔特別有興趣 , 新鮮出爐的遇上我肚餓時都會買來食既 , 但加入一塊牛油既食法係我從來冇興趣想食的 ,自從上次聽到食評家梁家權推介呢間餐室既菠蘿油超好味之後 , 就激起左我的興趣去試一次 ~這天是星期天 , 來到門口見到有十零個人 , 我以為要排隊等好耐 , 原來呢班人係等門口 d 新鮮出爐既麵包 , 但店內都人頭湧湧 , 幾乎找不到座位 , 伙計哥哥好好 , 馬上告知我們有兩個位埋單 , 剛好有位當天我們叫了一個沙爹牛肉麵 , 奶茶 , 同菠蘿油 , 首先個菠蘿油堂食 8 元 , 大個我個手掌 , 拎起係手熱辣辣 , 喜歡食菠蘿包的朋友相信都有同感 , 當菠蘿包熱辣辣放入口時 , 個種滋味特別留在心頭 , 呢度既菠蘿油就係夠熱 , 而又脆 , 但塊牛油就雪得冰凍 , 於是當你放入口裡時 , 那種又熱又凍的感覺實在好令人回味 , 但記得要快 d 食 , 否則包的熱力會很快將塊牛油溶化架喇 ~至於碗沙爹牛肉麵未算係最好食 , 但味道適 , 不太多的味精 , 牛肉夠稔 , 沙爹汁夠香 , 都算唔錯 ~ 不過杯奶茶就唔算好飲 , 我以為會是傳統絲襪奶茶個種 , 但唔夠茶味
不過杯奶茶就唔算好飲 , 我以為會是傳統絲襪奶茶個種 , 但唔夠茶味 , 食完菠蘿油再飲仲覺得有 d 澀
眼見對面的一家人叫了蛋撻食 , 我見到賣相不錯 , 下次都要來試下先 ~